Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев издаде ново ядрено предупреждение към Украйна и Запада във вторник, съобщава “Ройтерс”. 

Това става на фона на това, че днес е последният пети ден от референдумите, обявени от Русия в четирите украински региона. 

По-рано днес европейските власти съобщиха за теч на газ и проблеми с налягането в газопроводите „Северен поток“ - 1 и 2.

Датските власти пък наредиха на корабите да се отклоняват в радиус от 5 морски мили край остров Борнхолм в Балтийско море.

Швеция съобщи за втори теч. В същото време Германия установи рязък спад на налягането и в двете тръби на „Северен поток - 1“. Причините са неясни и се разследват.

От своя страна Кремъл не изключи тези течове да са “саботаж”, без да дава повече подробности. 

Ядреното предупреждение от вторник на заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев е едно от няколкото, отправени от Путин и неговите сътрудници през последните седмици.

Анализатори казват, че те са предназначени да възпират Украйна и Запада, като намекват за готовност да използват тактически ядрени оръжия за защита на новоанексираните територии, където руските сили са изправени пред силна украинска контраофанзива през последните седмици.

Предупреждението на Медведев се различава от предишните по това, че той прогнозира за първи път, че военният съюз на НАТО няма да рискува ядрена война и директно да влезе във войната в Украйна, дори ако Москва удари Украйна с ядрено оръжие.

„Вярвам, че НАТО няма да се намеси пряко в конфликта дори при този сценарий“, написа Медведев в “Телеграм”.