Разследванията за намесата на Русия в изборите в САЩ и дали кампанията на Тръмп е била съгласувана с Кремъл продължават да са източник на ежедневни новини и драма, достойни за филм.

Ако погледнем цялата картина, сюжетът е по-завладяващ от хитов сериал.

32 души до момента са обвинени от специалния прокурор Робърт Мълър, разследващ намесата на Русия в изборите през 2016 г.

Кореспондентите на Би Би Си във Вашингтон и Лондон Раджини Вайдианатън и Роланд Хюз изпревариха холивудските сценаристи, като описаха в подробности как би изглеждал скандалът на малкия екран. 

Първи сезон – ИЗБОРИТЕ

Това е сезонът, в който телевизионната звезда Доналд Тръмп заема централно място в собствената си политическа драма, като стартира президентска кампания. Краят на този сезон оставя публиката в напрегнато очакване – може ли Тръмп все пак да спечели?

Снимка: EPA
Основна сюжетна линия: Докато Тръмп е зает да прекосява страната в печелене на гласове, американските разузнавателни служби казват, че Русия е проникнала в имейлите на опонентите му от Демократическата партия.

Въпросът е защо? Дали Кремъл се опитва да промени изхода от изборите и какво знае Тръмп и неговата кампания?

Мениджърът – Пол Манафорт

Ръководителят на предзиборната кампания на Тръмп е принуден да напусне поста, заради връзките си с руски олигарси и Украйна.

Снимка: Reuters
Основна сюжетна линия: Пол Манафорт прекара повече от десетилетие като политически консултант в Украйна. Оттегля се от кампанията през август 2016 г., след като е обвинен, че има връзки с проруски групи там.

В трети сезон ФБР обискира дома му и в крайна сметка той е обвинен. Манафорт е изправен пред две федерални наказателни дела – първото, по обвинения в пране на пари и незаконно лобиране, трябва да започне през септември. Другото, което е за данъчни измами, стартира този месец. Той отрича всички обвинения.

Момчето на шефа – Доналд Тръмп-младши

Това е най-големият син на президента, който се среща с руснаците. Въпросът е защо?

Снимка: Getty Images
Основна сюжетна линия: Доналд Тръмп-младши, зетят на президента Джаред Къшнър и шефът на предизборната му кампания Пол Манафорт се срещат с руската адвокатка Наталия Веселницкая в "Тръмп тауър" в Ню Йорк през юни 2016 г.

Тази сцена е ключ към голяма част от сюжета, защото повдига няколко основни въпроса: Съгласувана ли е кампанията с чуждестранно правителство? Защо Тръмп-младши се е съгласил на срещата?

Втори сезон – ПРЕХОДЪТ

Доналд Тръмп обърква всички анализатори като печели изборите. Но преходът е толкова увлекателен, колкото и сезонът преди него, тъй като Тръмп избира кабинета си, въвеждайки ключови герои. Сезонът свършва, когато Тръмп полага президентска клетва в студена януарска сутрин, но обратите предстоят.

Генералът – Майкъл Флин

Бившият съветник по националната сигурност подава оставка, след като е обвинен в лъжа.

Снимка: Reuters
Основна сюжетна линия: Флин влиза в главна роля през декември 2016 г., когато говори с руския посланик Сергей Кисляк. На 1 декември 2017 г. се признава за виновен за "фалшиво, измислено и измамно изявление" пред ФБР за това, което той и Кисляк са обсъждали.

Става най-високопоставеният служител, подведен под отговорност за връзките между предизборния щаб и Русия. Разследването стига до вътрешния кръг на Тръмп.

Посланикът – Сергей Кисляк

Много пътища в тази драма водят към Сергей Кисляк, весела и харизматична фигура, която до юли 2017 г. е посланик на Русия във Вашингтон.

Основна сюжетна линия: Ролята на Кисляк остава неясна. Той обаче се появява няколко пъти, основно покрай срещите си с други ключови герои, сред които Майкъл Флин и Джеф Сешънс. Въпросите на следователите са – защо те са били привлечени от него и какво е било казано на тези срещи?

Най-добрият адвокат в САЩ – Джеф Сешънс

Министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ Сешънс става първият член на кабинета на Тръмп, разпитан от специалния прокурор Робърт Мълър.

Снимка: EPA
Основна сюжетна линия: Отново, срещата му с руския посланик Сергей Кисляк и въпросителните, които остават след тези разговори.

Трети сезон – ПРЕЗИДЕНТСТВОТО

Тук драмата се разгръща и всички сюжетни линии се събират в едно. Много от второстепенните герои от Първи сезон се връщат за отмъщение и играта загрубява. Освен това, се намесва и полицията.

Посредникът – Наталия Веселницкая

Руски адвокат с ужасяваща репутация, през април тя призна в интервю за NBC News, че е "информатор" на руския главен прокурор.  

Основна сюжетна линия: Има малка, но решаваща роля. Тя е тази, с която се срещат Доналд Тръмп-младши, Джаред Къшнър и Манафорт. Твърди се, че предложила компромати срещу кампанията на демократите и Хилари Клинтън.

Зетят – Джаред Къшнър

Женен за дъщерята на Тръмп Иванка и назначен от президента за старши съветникКъшнър е герой, който се забелязва, но рядко се чува.

Снимка: EPA
Основна сюжетна линия: Контактите му с руснаците по време на предизборната кампания доведоха до разследване срещу него.

По повод въпросната среща с руската адвокатка разказва, че толкова го отегчила, че пуснал смс на асистента си да му се обади, за да може да си тръгне.

Шефът на ФБР – Джеймс Коми

Герой, който не издава много за себе си, но има огромна лична роля в тази история.

Основна сюжетна линия: За първи път влиза в драмата в Първи сезон, когато като ръководител на ФБР започва ново разследване на имейлите на Хилари Клинтън, само седмици преди изборите. Демократите го обвиняват за загубата си, републиканците го приветстват като герой.

Снимка: Reuters

Но в Трети сезон Тръмп го уволнява. Като в истинска тв драма той научава, че е отсранен от поста, докато гледа новини. Показанията му пред Сената са едни от най-силните сцени досега. Под клетва той признава, че бил помолен да обещае лоялност на президента, но отказал.

Тръмп поискал от Коми и да спре разследването срещу Майкъл Флин – герой, който все още има много за разкриване и не е ясно кога отново ще влезе в главната роля.

Следователят – Робърт Мълър

Герой с много власт, но без главна роля.

Снимка: БГНЕС
Основна сюжетна линия: Човекът, който може да реши съдбата на президентството на Тръмп. С екип от повече от 15 адвокати, той работи тихо зад кулисите и трупа доказателства.

Ще играе голяма роля в започналия Четвърти сезон – БИТКАТА НА ЗАКОНА. След първите обвинения, гневът на президента срещу разследването нараства, но следователите продължават да кръжат около замесените в скандала. Развръзката предстои.