Бившият съветник на американския президент Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин се призна за виновен, че е давал лъжливи показания пред ФБР във връзка с разследването на предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ, съобщават световните агенции.

Това може да му донесе до 5 години лишаване от свобода.

Пред федерален съд във Вашингтон Флин каза, че е излъгал следователите през януари за разговора си с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк на 29 декември м.г., в който той помолил руските власти да не предприемат ответни мерки в отговор на новите санкции на Вашингтон, обявени от президента Барак Обама в края на мандата му. Тогава Флин, който бе част от преходния екип на бъдещия президент Тръмп, отрече да е искал това от посланика. 

Днес бившият съветник обяви чрез адвокатите си, че се е съгласил да сътрудничи изцяло на специалния прокурор, разследващ предполагаемата руска намеса в американските избори, и е взел това решение, защото то отговаря "по най-добър начин на интересите на моето семейство и на страната".

Това е първото признание на един от четиримата бивши съветници на президента Доналд Тръмп, обвинени досега в разследването на специалния прокурор Робърт Мълър. Флин е разследван по редица подозрения, включително за лобиране в полза на Турция, но фактът, че е обвинен само по едно от тях - за фалшиви показания, предполага, че той наистина сътрудничи на разследването в замяна на снизхождение от съда при определяне на наказанието, отбелязва АП.

Адвокатът на Белия дом Тай Коб каза, цитиран от Ройтерс, че днешното признание на Флин в съда по никакъв начин не замесва когото и да било от екипа на Тръмп. Белият дом също така побърза да омаловажи ролята, която е имал Флин. Според Коб именно заради подобни неверни показания пред официални лица от Белия дом той е бил уволнен от президентския екип през февруари.

Екипът на Доналд Тръмп наруши официално обявената програма на президента при срещата му с либийския премиер във Вашингтон, като не допусна журналисти. Медиите се интересуваха от коментара на държавния глава за новото развитие по скандала с Флин и разследваната руска връзка.