Руските въоръжени сили са поразили жилищен блок в Харков. Над 20 души са ранени, а останалите жителите са били евакуирани, съобщи БТА, като се позова на Укринформ.

Ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов съобщи, че 21 души са потърсили медицинска помощ.

Руските сили са използвали управляема бомба и в момента на място работят спасителни екипи, написа кметът Игор Терехов в социалната мрежа „Телеграм“.

По думите му много прозорци в жилищната кооперация са били разбити и 60 обитатели на блока са евакуирани. 

Според местните медии бомбата се е приземила върху дърво пред един от входовете на блока и няколко автомобили наблизо са се запалили. 

Областният управител Олег Синегубов заяви, че единият от ранените при удара е дете. Той допълни, че по Харков са нанесени два удара, както другият е по град Изюм, където две къщи са били запалени. 

Харков, разположен на около 30 км. от руската граница, е честа цел на руски атаки, след като Русия започна своята инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

В Курахово, също една от основните цели на бавното руско настъпление в Донецка област, един човек е загинал при руски артилерийски обстрел, съобщи местната прокуратура. 

 

Властите в северната Сумска област съобщиха, че руски самолет е поразил енергийна инфраструктура в град Шостка. Областта е разположена от другата страна на границата от руската южна Курска област, където миналия месец Въоръжените сили на Украйна започнаха настъпление. 

Междувременно руски безпилотен летателен апарат е убил двама души в южния град Никопол – 12-годишно момиче и 25-годишна жена, съобщи управителят на Днепропетровска област Сергий Лисак.

По думите му четиригодишно дете и 25-годишен мъж са ранени. Детето е пострадало сериозно и е откарано в болница. Местни източници съобщават, че ударът е нанесен с дрон камикадзе.