Като председател на Съвета на ЕС България ще полага усилия за възстановяване на преговорите в близкоизточния мирен процес за намиране на трайни решения, водещи до мир и стабилност в региона. Това каза в Ерусалим президентът Румен Радев, който пристигнана тридневно посещение в Израел.

Вярвам, че ще продължаваме да стоим твърдо в борбата с тероризма и повишаване на сигурността, коментира държавният глава.

Израелският президент Реувен Ривлин от своя страна благодари за спасяването на българските евреи и призова съвместно да се борим срещу тероризма, като обвини Иран за нестабилността в региона.

Снимка: Габриела Наплатанова

Ривлин поздрави на иврит Радев и съпругата му и каза, че посреща истински приятел на Израел.

„Преди две години открих мемориал от спасяването на българските евреи в София и ще имаме скоро в Тел Авив . Израелският народ няма да забрави този смел ход в мрачни времена. Вие имате морала да учите бъдещите поколения за толерантността трябва да се обединим срещу омразата отляво и отдясно и трябва да застанем серщу Иран, който продължава да спонсорира терор и нестабилност в региона”, заяви той.

Снимка: Габриела Наплатанова

„Терорът е еднакъв, дали в Бургас, или в Ерусалим, и затова ние трябва да си сътрудничим. Това са предизвикателствата, но има и възможности да си сътрудничим в туризма и високите технологии”, допълни израелският президент.

Снимка: Габриела Наплатанова

Приятелството между нашите народи беше доказано по най-категоричен начин в годините на Втората световна война, каза още Румен Радев. „Като президент на България аз съм горд, че нашите граждани извършиха безпрецедентен акт по спасяването на българските евреи и не допуснаха нито един от тях да замине за лагерите на смъртта. И по този начин ние записахме една от най-светлите страници не само в нашата, а в европейската история. Затова ние днес с гордост отбелязваме това събитие, но и скърбим за евреите от Беломорска Тракия и Вардарска Македония, които не бяха български граждани и не успяхме да спасим”, посочи той.

Радев определи Израел като държава пример за прогресивно развитие, резултат от усилията на няколко поколения, в което имат дял и много български евреи. Днес се срещна и с българската общност в Ерусалим.

Според президента езикът на омразата и антисемитизма се връща, но в България се борим срещу тях.

Утре президентът Радев ще посети мемориала на жертвите от Холокоста Яд Вашем и ще говори пред Глобалния форум за борба с антисемитизма.