Днес е вторият ден от Срещата на върха на НАТО в Брюксел. След  като още снощи Македония получи покана за преговори за членство в Алианса, днес се очаква президентът Румен Радев да разговаря по ключови въпроси с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Форумът на НАТО дава възможност за двустранни срещи между лидерите от Алианса. Срещата ще се състои само три дни след като българският президент присъства на встъпването в длъжност на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Темите, които ще обсъдят, са ненамеса във вътрешните ни работи, мигрантския натиск, както и енергийните проекти. Тезата на българския държавен глава е, че не трябва да има намеса във вътрешните ни работи, защото Турция е добър наш съюзник и партньор.

Тя е най-големият ни търговски партньор извън ЕС и главна бариера за мигрантския натиск. Освен това през Турция ще минава разклонението на тръбата с руския газ през проекта „Турски поток”. 

Алиансът, след скандалите за пари вчера, ще обсъжда да продължи финансирането си за операцията в Афганистан и след 2020 г.

В момента в Афганистан има над 16 000 военнослужещи от НАТО, които тренират афганистанските сили за сигурност.