Румънското правителство оцеля при вода на недоверие, внесен от опозицията заради спорното постановление, което накара стотици хиляди румънци да излязат на масови протести в столицата Букурещ и други градове през последните седмици.

Според неговия текст някои от корупционните престъпления няма да се преследват от закона. По този начин част от разследваните политици – вкл. лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, биха избегнали наказателна отговорност.

Резултатът от вота беше очакван, тъй като коалицията на социалдемократите и либералите има удобно мнозинство в парламента, а при днешното гласуване се въздържа.

Общо 161 гласуваха „за” вота на недоверие, а 8 бяха против.

За да успее вотът на недоверие, той се нуждаеше от подкрепата на 233 народни представители. Трите опозиционни партии, които подкрепяха вота на недоверие, разполагат с общо 168 гласа.

Събитията в Румъния имаха и силен международен отзвук – ЕК заплаши Букурещ със спиране на еврофондове, а няколко западноевропейски страни и САЩ я предупредиха, че отношенията им, както и връзките с НАТО, може да пострадат.

Внесеният от опозицията вот на недоверие вече е безпредметен, коментира преди гласуването премиераът Сорин Гриндяну, вероятно имайки предвид, че спорното постановление беше оттеглено в неделя.

Междувременно обаче протестиращите румънци издигнаха искане за оставката на кабинета.

Румънският Конституционен съд пък отхвърли днес сезирането от страна на Висшия съвет на магистратурата и на президента Клаус Йоханис във връзка с извънредното постановление.

Той постанови, че няма юридически конфликт между властите във връзка с приемането на постановлението, предвиждащо промени в Наказателния кодекс.

В четвъртък магистратите ще се произнесат и по сезиране, внесено от омбудсмана по отношение на съдържанието на спорното извънредно постановление.