Над 60% от британците днес смятат, че основният недостатък на членството в Европейския съюз е свързан с милионите чужденци, които идват на Острова. В същото време английските таблоиди публикуваха десетки статии със заплахи за "милиони българи и румънци", които щели да залеят трудовия пазар на острова от началото на следващата година.

Друг фактор, който трябва да не бъде игнориран е начинът, по който медийният образ на България върви ръка за ръка с Румъния, която крие много по-висок миграционен потенциал. Защото просто е 3 пъти по-голяма държава.

Петър Вацов управлява пъб в тих лондонски квартал. Преди няколко седмици в заведението влизат три румънски ромки, които искат вода. Тръгват си с касата, в която посетителите на бара събират дарения като част от най-голямата национална инициатива за помощ на военните ветерани.

„Не разбрахме веднага, че я няма кутията, а на следващия ден и видяхме на камерите кой е откраднал парите. След време ни потърсиха от вестник "Evening Standard" и това нещо се разчу. Не след дълго ги хванаха тия жени", обясни Вацов.

След публикацията всички големи медии започват да търсят Петър, който говори по Би Би Си и дори се появява в национален ефир. От репортажа става ясно, че нещата с мнимата миграционна заплаха не са само черни или бели, български или румънски.

„Мисля, че не е честно да ни поставят в една рамка. И не всички се опитваме да минем по прекия път. И съм сигурен, че има много сериозни и стойностни хора, които не бива да бъдат поставяни под един знаменател", категоричен е българинът.

Погледът на екипа на bTV към актуалните политически събития на Острова и последиците за нашите сънародници, които живеят и работят там, може да гледате тази вечер в "bTV Репортерите".