Бизнесмен от сирийско-румънски произход, обявен за издирване от пет години след осъждането му на 20 години затвор за съучастието му в отвличането на трима румънски журналисти в Ирак през 2005 г., е бил предаден днес на правосъдието в Румъния, съобщава АФП, като цитира официална информация.

Не се съобщават никакви подробности за обстоятелствата довели до залавянето на Омар Хайсам, освен че арестът му е резултат от комплексните дейности на институциите, защитаващи националната сигурност на румънската държава”.

Омар Хайсам беше поставен под временен арест в Румъния през 2005 г. и освободен година по-късно заради здравословни проблеми. Около средата на 2006-та година бизнесменът изчезва от Румъния, при неизяснени обстоятелства.

Хайсам е осъден в негово отсъствие на 20 години затвор през 2008 г., за „терористични дейности”, затова че е организирал отвличането на трима румънски журналисти в Ирак и опит да напусне Румъния с парите за откупа за тяхното освобождаване.

През 2010 г. президентът на Сирия Башар Асад обяви, че Омар Хайсам се намира в затвор на негова територия, без да поема ангажименти по екстрадирането му.