Енергийната компания ЧЕЗ планира разширяване на присъствието си в Полша, след като Румъния обяви, че ще понижи субсидиите за зелена енергия, пише агенция „Bloomberg”.

По думите на говорителят на базираната в Прага компания Ладислав Криз по-нататъшното разрастване в Румъния е все още на хипотетичен етап и затова е решено съсредоточаване на полския пазар.

Румънското правителство заяви, че намалява субсидиите за нови вятърни и слънчеви проекти от 2014 г. Мерките, които целят да спрат поскъпването на електроенегрията за потребителите, които плащат цената на поддръжката, се очаква да доведат от отлив на инвеститори.

"Доверието в Румъния е сведено до нула", заяви Маркус Вриелинг, изпълнителен директор на RESbroker International, брокерска компания, търгуваща с вятърна и слънчева енергия. Той обясни пред новинарската агенция, че няколко клиенти вече са изтеглили или замразили инвестиции за стотици милиони евро.

През есента на миналата година чешкото дружество заяви плановете си да придобие още проекти в Румъния, след заработването на 600 мВ вятърен парк в провинция Добруджа. Общата цел на ЧЕЗ беше да достигне 1000 мВ от вятърни централи до три години.