Румъния продава мажоритарния дял от поделението за товарен транспорт на националната железопътна компания ЧеФеР за близо 180 млн. евро. Желаещите да участват в търга за 51% от дружеството трябва да депозират 10 000 евро или еквивалента на тази сума в леи, съобщи днес румънският министър на транспорта Релу Фенекиу.

Министърът заяви, че обявата за търга е публикувана в сайта на министерството на транспорта, а тръжната документация ще бъде налична в министерството от 9 април.

По думите на Фенекиу документите за предварителната квалификация могат да се подават до 22 април, на 23 април ще бъдат отворени, а до 29 април ще бъде публикуван списък с добрените, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Министърът посочи, че държавата ще запази участие от 49% в компанията. Той добави, че има информация за 27 „важни фирми", които се интересуват от приватизацията на ЧеФеР
„Товарни превози", и че осем са компании, обявили намерението си да участват в търга за приватизацията.

ЧеФеР „Товарни превози" има персонал от около 9000 души. Компанията имаше нетен оборот от 1,107 милиарда леи (251 милиона евро) през 2011 г. и загуби от 93 милиона леи (21 милиона евро), според последните налични официални данни.