Разпространението на коронавируса в световен мащаб наложи нови рестриктивни мерки. От българското Министерство на външните работи разпространиха актуална информация за Европа и света към днешна дата.

Румъния - Считано от 22 ч. на 22 март 2020 г., се забранява влизането на територията на Румъния през ГКПП на държавната граница на чуждестранни граждани и лица без гражданство, с изключение на случаите, когато преминаването се извършва транзит през установените за целта със съседните страни транзитни коридори.

По изключение на територията на Румъния е разрешено влизането на чуждестранни граждани и лица без гражданство, принадлежащи към следните категории:

  • членове на семейство на румънски граждани, както и членове на семейството на гражданите на други държави-членки на ЕС и Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария, пребиваващи в Румъния;
  • лица, които притежават  виза за дългосрочно пребиваване, разрешение за пребиваване или друг документ, еквивалентен на разрешението за пребиваване, издадено от румънските власти, съгласно правителствената наредба за спешни случаи №  194/2002 относно режима на чужденците в Румъния, или еквивалентен на тях документ, издаден от властите на други държави, съгласно законодателството на ЕС;
  • лица, които пътуват в изпълнение на професионален ангажимент, удостоверен с виза, разрешение за пребиваване или друг еквивалентен документ;
  • дипломатически или консулски представител, персонал  на международни организации, военен  персонал или персонал, предоставящ хуманитарна помощ;
  • пътници в транзитно преминаване, вкл. тези, които са  репатрирани в резултат на  предоставяне на консулска защита, както и такива пътуващи  по наложителни причини (медицински  или семейни).
  • лица, които имат  необходимост от международно закрила, или по други хуманитарни причини.

Босна и Херцеговина - Към 22 март 2020 г. съществува възможност за връщане на български граждани от летище Сараево в България, посредством полет с трансфер в Истанбул, Будапеща и Загреб. Множество авиокомпании редуцираха или спряха полетите си от и за Босна и Херцеговина. Предвид динамичната обстановка, пътуващите следва да осъществяват контакт със съответната авиолиния преди предстоящ полет.

Великобритания - Към 22 март 2020 г. директни полети до България изпълняват следните авиокомпании: „България Еър“, „Бритиш Еъруейс“, „ИзиДжет“, „Райънеър“ и „Уизеър“. Директните полетите се изпълняват по следните маршрути:  Манчестър – София (Изи Джет),  Ливърпул – София (Райън Еър), Бирмингам - София (Райън Еър), Лондон – Варна (Уизеър),  Лондон – Пловдив (Райън Еър), Лондон – София (България Еър), Лондон – София (Бритиш Еъруейс), Лондон – София (Райън Еър), Лондон – София (Изи Джет), Лондон – София (Уизеър).

„Райън Еър“ препоръчва на всички свои клиенти, чийто полети са били отменени, да презаверят своите билети за полет до 25 март 2020 г., когато се очаква броят на полетите да бъде значително редуциран.

 „България Еър“ има отменени полети на следните дати: 22.03.2020 г., 23.03.2020 г., 27.03.2020 г., 29.03.2020 г., 01.04.2020 г., 25.04.2020 г.

 „Изиджет“ ще преустанови голяма част от полетите си от 24.03.2020 г. На пътниците се предлага да презаверят безплатно своите билети за по-късна дата. Очаква се възможностите за директни полети до България да бъдат все по-ограничени във времето. Към момента няма ограничения за извършване на летищен трансфер и транзитен престой на територията на Обединеното кралство.

Ливан – Обявено е решение на правителството да делегира права на армията и силите за сигурност за контролиране спазването на въведените мерки за борба с разпространението на COVID–19  в Ливан. Рязко влошена е епидемиологичната обстановка в страната. Към момента Ливан навлиза във фаза на разпространяване на заболяването, а броят на официално установените случаи на COVID–19 бележи рязко увеличаване.

Кувейт Считано от 22 март 2020 г. за неопределен период от време се въвежда полицейски час от 17 ч. до  4 ч. При необходимост от напускане на дома кувейтските граждани са длъжни да поискат разрешение „онлайн“ на специален сайт на гражданска защита, като правителството гарантира бързо получаване на разрешенията. Всеки, който наруши полицейския час, ще бъде наказван със затвор до 3 години и с глоба от около 30 хил. евро. Удължен е с две седмици до 12 април 2020 г. срокът, в който се спира работата на министерствата, ведомствата, агенциите и подчинените им държавни структури, неангажирани пряко в борбата с коронавируса. Решението се отнася и до всички търговски обекти, както и обекти предполагащи, събиране на хора без продаващите хранителни стоки и аптеките.

Йордания – В сила е извънреден режим, чието прилагане в йорданските градове и в столицата Аман се гарантира от полицията, службите за сигурност и армията. Съобщава се за 392 задържани нарушители само за миналия ден. В Аман се наблюдава относително движение на автомобили с йорданци, упълномощени да работят в условията на режима на забрана, докато в провинциалните градове движението е крайно слабо. Всички задържани нарушители ще бъдат обект на обвинителни актове от прокуратурата. В сила са указания за самостоятелна карантина и изолиране, които са валидни за пристигащите от зони на болестта в чужбина, включително и за йордански поданици, които могат да влизат в Йордания.

Обединени арабски емирства - Към 22 март забрана за влизане в Обединените арабски емирства има за всички лица, притежаващи виза за дългосрочен престой, туристическа виза и за такива от държави с безвизов режим или т.н. visa upon arrival. На емиратските граждани е забранено  да напускат страната. Считано от 21 март всеки, включително и граждани на държави от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, и независимо от негова изходна дестинация, пристигнало в ОАЕ трябва да се подложи на 14 дневна карантина.

За хората, които нямат роднини и място, на което да отседнат за срока на карантината, ще се създадат специални центрове от властите. Считано от 22 март се затварят за посещение публичните и частни плажове, паркове, басейни, кина, театри и спортни зали за период от две седмици. Ресторантите и кафенетата могат да работят само с 20% от капацитета си. Заведенията могат да изпълняват поръчки за доставки на храна. Считано от 24 март се спира  разпространението на всички  печатни вестници, списания и рекламни материали. Забранява се  разпространението на такива  издания в жилищните комплекси, ресторанти, кафенета, хотели, спортни  и здравни центрове, клиники, чакални  в публични и частни институции.