Румъния въвежда санкции за служителите във ваксинационните центрове, които използват дози от препаратите за лица, които нямат право да се вакснират на този етап от кампанията, съобщават световните агенции.

Министърът на здравеопазването Влад Войкулеску призна, че е имало случаи на ваксиниране „по малка договорка“ или „на базата на приятелство“.

„От следващата седмица ще имаме много ясни санкции. Ако координатор в някой център си позволи да вземе ваксина, която би трябвало да отиде при възрастен човек или лице с хронични заболявания, или при човек, който наистина има нужда от ваксинация, за да ваксинира приятел, съсед или не зная още кого, ще трябва да плати за това и сумата би трябвало да бъде такава, че да не му е приятно да си спомня за нея“, коментира здравният министър без обаче да уточни на каква стойност ще възлизат глобите.

Координаторът на кампанията по ваксиниране в Румъния д-р Валериу Георгица съобщи вчера, че в страната вече са ваксинирани над 530 000 души.

Първата фаза от ваксинацията в Румъния започна на 27 декември с работещите в сферата на здравеопазването и социалните грижи.

От 15 януари стартира втората фаза, при която се ваксинират лица над 65 години, хронично болни хора и служители от ключови сфери за функционирането на държавата, включително от образователната система. По думите на Георгица третата фаза е адресирана към останалата част от населението на страната.

В Румъния се прилагат ваксините на „Пфайзер“/„Бионтех“ и „Модерна“.