Световната здравна организация промени препоръките си за ваксинация срещу COVID-19. В новите правила експертите казват, че бременните жени също могат да се имунизират, стига да не са от високорискови групи.

Промяната идва малко след негативните коментари по адрес на СЗО, които по-рано заявиха, че „не препоръчват ваксинацията на бременни жени“ с ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“. Експерти масово изразиха недоволството си срещу първоначалната позиция на организацията.

И двата препарата не са тествани върху бременни жени, но не показват никакви негативни ефекти при тестовете с животни. Технологията, която се използва за производството на РНК ваксини също се смята за безопасна, твърдят експертите.

Новите препоръки на СЗО отразяват именно това. „Базирано на знанията ни за този тип ваксини, смятаме, че няма конкретна причина и рискове, които да са противопоказни за бременните жени“, пише в правилата.

Бременните жени традиционно са изключвани от всякакви клинични изпитвания – както за ваксини, така и за лекарства. Въпреки това те се ваксинират свободно от 60-те години на миналия век. За тях данни от нови лекарства и ваксини се събират след пускането им в масова употреба.

От „Пфайзер“ заявиха, че ще направят допълнително клинично изпитване на ваксината си върху бременни жени. „Модерна“ възнамерява да направи регистър на имунизираните бъдещи майки, в който да се следи за странични ефекти.