Румъния спира от днес полетите на останалите й военни изтребители МиГ-21 "Лансър" поради "значително високия процент на произшествия" и ще ускори планираната покупка на употребявани изтребители F-16 от Норвегия, предаде агенция "Ройтерс", като се позова на Министерството на отбраната.

Този ход не е свързан с нахлуването на Русия в Украйна, която има обща 650-километрова граница с Румъния, посочва агенцията.

Военното ведомство съобщи, че Румъния ще продължи да лети с малкия си флот от изтребители F-16, придобити от Португалия. Съюзнически държави също така са изпратили изтребители в Румъния за мисии по засилена въздушна полиция в рамките на усилията на НАТО за подсилване на Източния фланг, особено след нахлуването на Русия в Украйна, напомня Ройтерс.

Румъния закупи първите си изтребители F-16 от Португалия през 2016 г., като работи за постепенно премахване на своите МиГ-ове от комунистическо време. Министерството на отбраната обяви, че ще ускори процеса на закупуване на допълнителни 32 самолета F-16 от Норвегия, което ще осигури на страната две допълнителни въздушни ескадрили.

"Лансър" е най-високата точка в развитието на платформата МиГ-21, като вграждането на модерна авионика и ред други системи е дело на израелски инженери. У нас последният произвеждан в СССР модел - МиГ-21 бис, летя до 2015 г. По време на последния полет, на борда на една от машините е тогавашният командващ на ВВС и настоящ президент ген. Румен Радев.

Наличните ресурси на самолетите от трите ескадрили гарантират експлоатация от минимум 10 години и ще формират преходен въздушен потенциал за изтребители от пето поколение F-35, посочи министерството.

Последният инцидент с МиГ-21 стана в началото на март, когато патрулиращ самолет се разби и пилотът загина. Седем войници, които бяха изпратени на издирвателно-спасителна мисия с хеликоптер, също загинаха при отделна катастрофа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!