Продължава разследването на двата тежки инцидента с румънски военни от вчера вечерта. В рамките на по-малко от час от радарите изчезнаха първо изтребител МиГ-21, а след него – и изпратеният да търси пилота хеликоптер „Пума“. Общо 8 души загинаха.

Една от възможните причини за случилото се е лошото време, пишат медии в северната ни съседка.

Хронологията

В 20:00 ч. вчера контролната кула губи контакт с МиГ-21 „Лансър“, излетял за патрулна мисия над Добруджа. В 20:03 ч. вече го няма и на радара. Пилотира го 31-годишният капитан Костинел Йосиф Нитя – боен пилот с над 8 години стаж в бойната авиация и 570 часа във въздуха. 420 от тях са на „Лансър“.

Машината е по-стара от него на години, но е върховото развитие на платформата МиГ-21. „Лансър“ е резултат от програма по модернизация, извършена от израелски специалисти и включва сериозни промени в електрониката и ред ключови компоненти.

Минути след изчезването на самолета на Нитя от радарите, с произведен в Румъния вертолет „Пума“ излита спасителен екип, включително и двама спасители от военноморските сили.

В 20:44 ч. връзката и с хеликоптера се губи. Откриват останките му в района на Констанца, на 11 км от авиобазата. Всички 7 души на борда са мъртви.

Намерен е и самолетът на капитан Нитя. Той също е загинал.

Почит

„Семейството на румънската армия тъгува. Седем от войниците ѝ платиха най-голямата цена по време на мисия за спасяването на техен другар“, написа шефът на румънския генщаб генерал Даниел Петреску.

Във всички военни подразделения в Румъния и в контингентите в чужбина ще бъде почетена паметта на загиналите.

Спират се полетите и с изтребителите „Лансър“, и с вертолетите „Пума“ до пълно изясняване на причините за трагедията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!