Руската държавна корпорация е потвърдила своя интерес да участва като инвеститор във втората българска атомна централа. Съответното писмо е изпратено до българските партньори, съобщи ТАСС.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че до края на днешния ден петте компании, които желаят да участват в проекта „АЕЦ Белене“, трябва да направят потвърждения за обвързващи оферти.

Тя заяви, че държавата в момента довършва цялостния лиценз по проекта. Процедурата започна през 2008 г., но беше спряна със замразяването на строителството, уточни министърът.

В никакъв случай не става дума за изтичане на конкретен лиценз, а просто за довършване, каза още Петкова, цитирана от БГНЕС.

Довършването на лиценза е необходим елемент от бъдещите преговори със стратегическите инвеститори.

В началото на декември 2019 г. беше съобщено, че продължават преговори с Росатом“, Си Ен Ен Си, Корейска хидроатомна корпорация, „Фраматом“ и „Дженерал Електрик“. Всяка една от компаниите може да влезе в преговори с останалите в кратката листа.

Отделно заявленията за придобиване на миноритарен дял ще бъдат предоставени на потенциалните стратегически инвеститори, за да влязат в преговори и да финализират целия модел на проекта.

Очакванията са до края на април – началото на май 2020 г. да бъдат подадени и обвързващите оферти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!