Позицията на държавата за АЕЦ „Белене“ се промени, защото сега имаме сериозни оферти и знаем детайли около строежа. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев за размразяването на енергийния проект, съобщава „Фокус”.

По думите на министър-председателя, държавата е била на различно мнение относно строежа на атомната централа, защото обстановката в страната е била друга.

„Тогава не знаехме колко е ескалационният индекс, колко струва централата. Имахме огромни задължения и арбитражен съд в Париж. Нямахме подписан договор, за да знаем каква ще е цената и колко ще се оскъпи през времето. И затова и бяхме против“, обясни премиерът.

Той припомни, че в момента са подадени 12-13 оферти и някои от тях заслужават внимание.

„Защото от едната страна е Държавната енергийна държавна компания, а от друга Южнокорейската ядрена и консорциум, който е сглобен от страна на „Росатом“, тъй като ние през това време си платихме реакторите, спасихме 90 млн. лв. лихви и на практика хипотезата сега е съвсем различна, отколкото беше преди относно АЕЦ „Белене“, посочи Борисов.

Премиерът заяви, че не е по силите на България да работи за падането на санкциите срещу Русия.

„В Съвета на Европа всички гласуват за тях без изключение. Сиреч има малко лицемерие. Мисля, че отношенията между новия президент на Украйна и Руската федерация се нормализират. Ако Минските споразумения се спазят, тогава ще паднат санкциите. Виждате, че в момента големите държави се бомбардират със санкции една срещу друга. “, допълни Борисов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!