„Росатом“, Си Ен Ен Си, Корейска хидроатомна корпорация, „Фраматом“ и „Дженерал Електрик” са петте компании, с които държавата продължава преговорите за строителството на АЕЦ „Белене“. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, която представи в парламента кратката листа на кандидатите. 

Последните две компании са изявили готовност да произведат оборудването за втората атомна централа.

„Основната причина да се спрем на тези компании е, че те имат опит в изграждането на атомни централи, финансова стабилност и висок кредитен рейтинг", обясни енергийният министър. 

В конкурса бяха подадени 13 заявления: 7 от тях са с искане за участие като стратегически инвеститори, 4 – са с искане за миноритарен дял в проектната компания, 2 се ангажират да доставят оборудване и ще осигурят неговото финансиране. 

„В рамките на вчерашния ден беше финализиран доклада от работата на комисията и в кратката листа на компаниите, с които бихме искали да водим преговори, са включени 5 компании. С тези компании ние ще водим преговори, защото те имат конкретно предложение за участието си в проекта и за финансирането на дейностите", уточни министърът. 

Всяка една от компаниите може да влезе в преговори с останалите в кратката листа. Отделно заявленията за придобиване на миноритарен дял ще бъдат предоставени на потенциалните стратегически инвеститори, за да влязат в преговори и да финализират целия модел на проекта, обясни Петкова. 

Снимка: Ладислав Цветков

Министърът напомни за интереса на Република Северна Македония и участието в проекта с изкупуване на енергия. „Това на практика дава възможност ние да реализираме концепцията за изграждане на този проект като регионален. Знаете, че това беше и основната цел на премиера Борисов – да се гарантира енергийната сигурност не само на България, но и на Балканите“, подчерта Петкова. 

Очакванията й са до края на април – началото на май 2020 г. да бъдат подадени и обвързващите оферти. 

Министърът напомни, че България е твърда в позицията си и ще участва с блокираща квота, т.е. от началото до края на строежа ще участваме с опция да взимаме решения. Тепърва ще се уточнява с какъв дял ще участваме, всичко е въпрос на преговори, намекна министър Петкова. За момента става дума за участие в диапазона от 30-34%.