Остри реакции в Европа и отвъд Океана след решението на руския президент Владимир Путин да признае за независими самопровъзгласилите се републики Луганск и Донецк и да изпрати военни части в Източна Украйна.   

Путин определи мисията като „опазване на мира“ в Донецка и Луганска области. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна няма да даде нищо на никого и обяви, че Русия разрушава усилията за мир. 

Снимка: btvnovinite.bg

Вашингтон реагира с първи санкции за Москва. Брюксел се очаква да го направи до часове. Германия спря проекта "Северен поток" 2.

Агенция „Ройтерс“ разпространи кадри на военна техника без опознавателни знаци, за която се твърди, че е в района на Донецк. Руският президент разпореди изпращане на руски сили в ДНР, след като подписа два указа за признаване на Донецка и Луганска области за независими републики.

Снимка: btvnovinite.bg

„Смятам за необходимо да се вземе дълго закъсняло решение - незабавно да се признаят независимостта и суверенитетът на Донецката народна република и Луганската народна република“, каза Путин.

Украинският президент отговори: „Ние сме на нашата земя. Не се страхуваме от никого и нищо. Ние не дължим нищо на никого.

Снимка: btvnovinite.bg


В Киев местните жители реагираха остро. Според тях тези действия граничат с лудост и въпреки че дипломацията е приключила – не искат война. В Москва приветстваха хода на Путин. А в Донецк празнуваха с фойерверки и руски знамена.