Дни преди срещата на върха за климата, свикана от ООН, която тази година ще се проведе в Дубай, агенция Ройтерс прави обзор на едни от най-екстремните метеорологични събития, които се случиха през първата половина на 2023 г. Бури, наводнения, пожари, загинали, ранени и останали без дом.

2022 приключи с исторически виелици и зимни бури, които държаха Северна Америка в капан. Губернаторът на Ню Йорк определи бурята като "епично“ и „случващо се веднъж в живота" метеорологично бедствие. Най-жестоката виелица, връхлетяла Ню Йорк през последните 45 години, беше част от по-широк фронт на зимна буря и арктически нахлувания, които доведоха до минусови температури чак на юг до границата с Мексико в продължение на дни. Десетки бяха загиналите. Тези събития преминаха и в следващия месец.

Януари

Наводнения и свлачища в Калифорния

Масивна тихоокеанска буря отприщи силни ветрове, поройни дъждове и обилен сняг в Калифорния в началото на януари, прекъсвайки електрозахранването на десетки хиляди домове и прекъсвайки движението по пътищата с внезапни наводнения, свлачища и съборени дървета.

Минус 50 градуса в Якутск

Температурите паднаха до минус 50 градуса по Целзий на 15 януари в Якутск по време на необичайно дълго застудяване в сибирския град, известен като най-студения на Земята. Разположен на 5000 км източно от Москва във вечно замръзналата земя на руския далечен изток, жителите на миньорския град често виждат термометърът да пада доста под минус 40.

Силен сняг в Япония

Обилен сняг покри широки части от Япония в края на януари, затрудни трафика, отмени и стотици полети, наруши пътуването с влакове и причини смъртта на поне един човек.

160 души загинаха в Афганистан

Повече от 160 души загинаха в Афганистан през януари в най-лошата зима от повече от десетилетие. Жителите на страната не можеха да си позволят гориво за отопление на домовете си при температури доста под нулата.

Февруари

Леден дъжд и арктически студ в САЩ

В Тексас и в части от южната част на САЩ февруари донесе дни на леден дъжд, суграшица и натрупване на лед, причинявайки масови прекъсвания на електрозахранването и опасно хлъзгави пътища в региона.

Мощен арктически студ връхлетя и североизточната част на САЩ. До минус -47 по Целзий паднаха градусите в планината Вашингтон в източния щат Ню Хемпшър.

Разрушения след циклон в Нова Зеландия

Циклон удари Северния остров на Нова Зеландия на 12 февруари и причини огромни разрушения. Министър-председателят Крис Хипкинс го определи като най-голямото природно бедствие на Нова Зеландия от поне едно поколение.

Свлачища и наводнения в Бразилия

Масивни дъждове причиниха свлачища и наводнения в крайбрежните градове на най-богатия щат в Бразилия в края на февруари. Град Сао Себастиао в Алагоас даде най-много човешките жертви. Те бяха регистрирани 56 смъртни случая.

Снимка: Ройтерс

Рекордни горещини в Австралия

Части от източната част на Австралия, включително Сидни, регистрираха най-горещия ден от повече от две години - на 6 март с температури над 40 градуса по Целзий.

Мощен циклон в Перу

В Перу мощен циклон причини проливни дъждове, поразявайки стотици домове и причинявайки големи щети в северните райони на латиноамериканската страна.

Циклонът Фреди остави разрушения след себе си, след като премина през Малави, Мозамбик и Мадагаскар - първо в края на февруари, преди да се върне отново през март. Над 2 милиона души бяха засегнати, като над половин милион останаха без дом, а над 1000 души загинаха. Къщи, пътища и инфраструктура бяха отнесени,

Март

Пожар в Испания

Първият голям горски пожар в Испания за годината беше в източната част на Валенсия в края на март. Той унищожи повече от 3000 хектара гора и принуди 1500 жители да напуснат домовете си. Необичайно сухата зима в части от южната част на европейския континент намали влагата в почвата и породи страхове от повторение на събитията от 2022 г., при които 785 000 хектара бяха унищожени в Европа.

Бури в Мисисипи

В Мисисипи бури убиха 26 души и унищожиха домове и имущество. Ролинг Форк - град с около 1900 жители в западната част на Мисисипи, беше най-тежко засегнат, като стволовете на дърветата се счупиха като клонки, а колите бяха изхвърлени встрани като играчки. Водната кула на града лежеше изкривена на земята.

Снимка: Ройтерс

В Калифорния около 12 000 души бяха принудени да се евакуират след наводнения.

100 горски пожара в Астурия

Повече от 100 горски пожара избухнаха в северната част на испанския регион Астурия в края на март, повечето от тях умишлено започнати от подпалвачи, докато температурите отбелязаха рекордно високи стойности.

Торнадо в Арканзас

Свирепо торнадо връхлетя Арканзас на 31 март. Най-малко двама души бяха убити, а десетки ранени. То порази покривите и стените на множество сгради, преобърна превозни средства и събори дървета и електропроводи.