Ръководителят на хуманитарната мисия на ООН Валери Амос пристигна в Сирия днес, за да обсъди „влошаващата се хуманитарна ситуация”, съобщи катарската телевизия „Ал Джазира”. Тя ще се срещне със служители от правителството и местни хуманитарни партньори, включително Червения полумесец, както и със семейства, пострадали от конфликта.

По време на тридневната си визита Амос ще посети и Ливан, за да се установи контакт с избягали от Сирия семейства и да ги свърже с правителствени и хуманитарни агенции. Проблемът, който ще се разисква на посещението, е влиянието на конфликта върху избягалите в други страни и тези, които все още са в Сирия. Очаква се Амос да дискутира начини за намаляване на страданията на цивилните граждани, попаднали в битката със сирийските власти.

Междувременно се ожесточават битките в двата главни града – столицата Дамаск и най-голямото населено място Алепо. Вчера бунтовниците съобщиха, че са свалили правителствен изтребител и са похитили единия пилот.

Мюсюлманските лидери обмислят да отстранят Сирия от 57-членната Организация за ислямско сътрудничество – действие, което Иран категорично отхвърля. ОИС представлява 1,5 млрд. мюсюлмани в света и ще се срещне тази вечер в Мека, за да определи бъдещето на опустошената от конфликта държава.

Над 2 милиона души вече са засегнати от кризата, а повече от 140 000 са избягали в Ливан, Йордания, Турция и Ирак, според данни на ООН. Много от тях живеят в палаткови лагери в погранични райони. До този момент жертвите на сблъсъците са около 20 000.