Сериозни лица на министри и здравни експерти обясняват пред камерите сложно звучащи организационни планове, за които са заделени милиони левове и накрая… COVID ваксината се вози в бус с нарисувани по него кренвирши, за да бъде прибрана в съветски хладилник ЗиЛ – от пиар гледна точка, България вероятно не се превърна в блестящ пример със своето начало на масовата имунизация срещу коронавируса.

Шегичките за „О-о-о, Пепи, докараха ваксините!“ със сигурност не помагат за това повече хора да изберат да се предпазят с новия препарат. Наличието или липсата на лепенки с кренвирши по буса, обаче, е само елемент от голямата картина, в която човечеството буквално пренаписва правилата за битка с пандемиите.

Всъщност е сложно: Както беше подчертано хиляди пъти през последните седмици, ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ не е лесна за дългосрочно съхранение. Препаратът оцелява при -70 градуса по Целзий за повече време, а това означава две неща – много мощни специализирани фризери и огромно количество сух лед за транспорта между тях.

Никоя здравна система не е подготвена за подобна логистика, защото никога до момента не е имало нужда от нея. Даже богати държави като САЩ и Канада решиха да не чакат специализираното оборудване да бъде произведено и доставено и се обърнаха към наличното. А то е преди всичко в сектора на храните.

Фирми, произвеждащи рибни продукти, месо, сладолед и т.н. предложиха услугите си за съхраняването на ваксините. Даже и с тяхна помощ, отново говорим за надпревара с времето – от заводите на „Пфайзер“ препаратът се кара в сух лед, за да се натовари на самолет, после – на камион до мястото, където може да бъде прибран. Забавяне във всеки един момент може да компрометира пратката и да се наложи да се ползва веднага – а това може да наруши графиците и да остави хора от рискови групи без ваксина.

Така или иначе, не е прецедент фирми да помагат по линия на ваксините.

Сега не е толкова рисково: Както отбелязаха и българските здравни власти, и компанията, предоставила безвъзмездно бусовете си за транспорт на ваксината, проблем има когато искаме да я запазим за дълго време. Ако планираме имунизацията на хора в близките дни, препаратът просто трябва да стои на между 2 и 8 градуса, т.е. в нормален хладилник.

Сегашната първа партида ваксини се очаква да бъде усвоена именно в рамките на дните до Нова година и така няма опасност доставеното да се развали.

След няколко дни ще е друго: Както премиерът Борисов вчера отбеляза, след броени дни у нас ще има „десетки хиляди“ ваксини. С оглед процедурата на имунизация, не можеш да ваксинираш хора „на конвейер“. Това означава, че вероятно поне на първо време част от доставеното ще трябва да е дълбоко замразено – докато се стигне до прилагането му.

В този случай обикновен товарен автомобил с хладилна инсталация няма да свърши работа – ще трябва да се гарантират -70 градуса от пристигането на българска територия до прибирането във фризера. Към момента не е ясно дали и как ще може частният сектор да помогне на държавата в тази ситуация.

Какво е специфично българското тук: Похвално е, че българска фирма с доказана през годините способност да транспортира чувствителни на температури стоки „дава рамо“ на държавата в един тежък за нея момент. Странно е, обаче, че в случая говорим за транспорт (а не дългосрочно съхранение), извършван от производител на храни, а не от компания от сферата на логистиката или, особено, на транспорта на медикаменти.

Адв. Мария Шаркова отбелязва и друго – именно специализираните фирми спазват определени правила, които подлежат на контрол и които вече не са отговорност на производителя: „Тази публична демонстрация на властите на неуважение към създадените от тях правила смазва и малкото доверие, което хората имат в способностите им“.

Действително, пърсенето във фотографските масиви на „Ройтерс“, "Франс прес" и „Гети Имиджес“ показва, че, поне при отразените медийно акции по транспорт на ваксини, главна роля са имали именно куриерски фирми (в т.ч. и специализирани такива), а много от превозните средства са без брандиране. Защо у нас не е станало така е въпрос, на който към момента няма отговор.

Любопитен факт: Хладилникът, в който РЗИ-Пловдив съхранява ваксините за няколко области, най-вероятно е ЗиЛ-Москва КХ-240. Това е един от класическите модели съветски хладилници. Според специализирани сайтове е произвеждан между 1960 г. и 1969 г., но вероятно в други заводи е бил сглобяван и след това. Модерният за времето си дизайн е най-малкото вдъхновен от актуалните модели на „Дженерал Електрик“. Освен това, както разбрахме, позволява заключване с катинар.