Армията на режима в Дамаск също зае позиции в Северна Сирия. Целта на Дамаск е да ограничи турската офанзива. Местни жители приветстват сирийските военни като освободители.

Снимка: btvnovinite.bg

Новината идва на фона на решението на Съединените щати да се изтеглят напълно от района.

Сирийската армия зае позиции по северните граници на страната, в случай че Турция навлезе по-навътре от обявената 30 километрова буферна зона.

Към момента турската армия държи контрола върху над 110 квадратни километра от сирийската територия, в която попадат 21-но населени места.

Снимка: EPA

По данни на ООН над 130 хиляди души са напуснали домовете си в зоната на конфликта и броят им скоро може да нарасне тройно. 

С тържества по улиците, местните жители приветстват сирийската армия и развяват плакати на президента Башар Асад.

„Слава на Бог за завръщането на армията. Моля се Ердоган да бъде наказан, за това че разруши нашите домове”, казва сириец от събралото се множество.

„Дойдохме, за да се опълчим на турската атака срещу Сирия и да гарантираме сигурността на цивилните граждани от безразборния турски обстрел”, заявява военен. 

Споразумението между кюрдите и сирийската армия беше договорено с посредничеството на Русия. Турският президент приветства руската намеса. 


„Има много слухове към момента. Въпреки това, през дипломатическите канали и позитивния подход на Русия, изглежда няма да има никакви проблеми”, заяви турският президент Ердоган. 

Снимка: EPA

От Кремъл подчертаха, че конфликт между Сирия и Турция трябва да се избегне на всяка цена, затова страните държат постоянна връзка в хода на операцията.

Расте броя на цивилните жертви, на изселените от домовете си и на бегълците от кюрдските затвори. Появиха се съобщения за 800 близки на джихадисти от ислямска държава, които вече са на свобода. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Кюрдите може да освобождават джихадисти, за да се опитат да ни върнат обратно. Наистина ли хората си мислят, че ние трябва да воюваме с държава-членка на НАТО?”, написа американският президент Доналд Тръмп в „Туитър”.

Той заплаши Анкара с големи санкции. Съединените щати подозират, че Турция има план да разшири фронта на офанзивата.