Държавната Дума (парламентът на Русия) подкрепи решението на президента Владимир Путин за прекратяване на проекта „Южен поток” и пренасочване на енергийните ресурси по други направления, предаде ТАСС. Ходът беше оценен като „актуален и резонен”.

По-рано руският президент Владимир Путин по време на преговори в Турция заяви, че Русия в сегашните условия не може да продължи с реализирането на „Южен поток”, в това число поради неконструктивната позиция на ЕС.

В същото време в руския парламент отбелязват, че проектът няма да бъде напълно забравен и Русия може да се върне към него, когато Европа го преосмисли. Такова мнение изказа зам. председателят на комитета по природни ресурси и екология Валерий Язев от „Единна Русия”.

„При такова отношение към нас, имам предвид санкции и т. н. и с това съпротивление, с което се сблъскваме при приемането на решения за „Южен поток”, решението на президента е актуално", каза депутатът. Той отбеляза, че не е необходимо Русия да се бори с нежеланието на Европа да осигури собствената си енергийна сигурност и затова президентът напълно правилно е изразил общата позиция по този въпрос.

„Днес не искате, не е и нужно, утре ще дойде време когато сами ще поискате", каза той по адрес на европейците.

В същото време Язев подчерта, че не се говори за пълно закриване на темата „Южен поток”. „Ще почакаме, ще дойде време, когато Европа ще преосмисли позицията си и ще се върнем към това решение”, изрази увереност той.

„Русия ще реализира проекти в сферата на енергетиката, в това число и в газовата, с тези страни, които са готови за сътрудничество”, заяви заместник-председателят на икономическата комисия към Съвета на Руската федерация Сергей Шатиров, цитиран от РИА Новости.

„Съдейки по всичко, това е било обмислено решение. Ако пречат да се строи на едно място, защо да се не изгради тръбопровод на друго?’, заяви сенаторът, но призна, че за него това решение е било неочаквано, но като цяло го смята за икономически и политически обосновано.

„Мисля, че това е разумно, това е борба за пазари”, заяви политикът, като изрази предположение, че Русия няма да понесе съществени финансови загуби, отбелязвайки, че южен тръбопровод все още няма.

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян