Исторически предсрочен вот в Италия – за първи път на Ботуша се провеждат избори през есента. Ако се сбъднат прогнозите, историческа би била и победата на десните партии с водеща роля на крайнодясната формация "Италиански братя".

Съществен фактор за възхода им е провалът на левицата да формира широк изборен съюз. В Италия вотът е с хартиени бюлетини и се гласува за двете камари на парламента, като броят на депутатите беше намален с 1/3 след последната конституционна реформа. А според анализаторите има голям риск близо 35% от гражданите да не упражнят правото си на глас. Първите резултати се очакват скоро.

Основна тема в предизборната кампания беше повишаването на разходите за живот. От нея умело се възползва постфашистката партия на Джорджа Мелони, която се очаква да стане първата жена премиер на Италия. В този случай тя ще управлява с антимигрантската популистка формация "Лига". Нейният лидер Матео Салвини неведнъж заявява, че санкциите на 27-те срещу Русия вредят повече на европейците.

Трусове в предизборната кампания предизвика доклад на американското разузнаване за предполагаемо руско финансиране на политически партии. Доказателства за връзки на Ботуша обаче засега няма.

В последните дни преди вота полемика завихри и третият участник в предполагаемото бъдещо правителство - Силвио Берлускони. 85-годишният политик заяви, че Путин е бил "принуден" да нападне Украйна. А след бурните критики обясни, че не е бил разбран правилно.