Доклад на Държавния департамент на Съединените щати, че Русия е дала най-малко 300 милиона долара на политически партии в повече от две дузини страни се превърна в гореща тема на предизборната кампания в Италия.

В неделя на Ботуша предстоят ключови предсрочни парламентарни избори, на които се очаква десен алианс от партии да спечели убедителна победа.

Докладът на американското разузнаване за руските усилия за влияние върху външната политика, включително и подкрепа за неназовани крайнодесни националистически партии, съживи дългогодишни и многократно отричани подозрения, че някои италиански партии са получили финансиране от руския президент Владимир Путин.

Последните социологически проучвания дават сериозна преднина на дясната коалиция, но подозрението за руско влияние може да обърне резултата на десните или популистките партии, които в миналото са имали тесни връзки с Русия, или онези политици, които са близки до Путин.

Има нарастваща загриженост относно потенциалната намеса на Русия в италианската политика и поради падането на правителството на Марио Драги.

От Демократическата партия настояха сегашните управляващи да разкрият всичко, което знаят за руското влияние в политиката преди изборите. Според лидера им Енрико Лета италианските избиратели имат право да знаят дали някоя от партиите в бюлетините е била финансирана по този начин.

Лидерът на Лигата Матео Салвини, която има споразумение за сътрудничество с партията Единна Русия, многократно отрече да е получавал пари от Русия, след като през 2019 г. изтече запис на един от неговите помощници, обсъждащ тайна петролна сделка в Москва.

Той неведнъж е декларирал, че никога не е искал и никога не е взимал пари от Русия и напомни, че продължават разследвания от години, по които никога нищо не е открито.

По-рано тази година името му беше замесено в полемика около пътуване до Москва за участие в мирни преговори за Украйна, а впоследствие пътуването беше отменено.

Силвио Берлускони, който е част от дясната коалиция, пожела да не коментира.

Той не крие дългогодишното си приятелство си с Владимир Путин.

Лидерът на Движението 5 звезди Джузепе Конте се противопостави на изпращането на повече оръжия в Украйна преди месеци, а сега каза, че неговата партия е "прозрачна" и няма нищо общо със скандала с руско финансиране.

Политическата полемика утихна, след като министър-председателят Марио Драги потвърди, че в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен от Америка са потвърдили, че Италия не фигурира в доклада.

"Италианската демокрация е силна, тя не се оставя да бъде победена от външни врагове, от техните наети марионетки", каза още Драги.

Анализаторите предричат, че всичко това ще предизвика вътрешна конкуренция в дясната коалиция и отлива на избиратели от партиите, традиционно близки с Русия ще бъде от полза на Джорджа Мелони и Италиански братя. На последните избори преди четири години тя имаше малко повече от 4% от гласовете, а според последните сондажи сега е водеща партия в дясната коалиция с 25%.