Решаващ ден за Великобритания. Парламентът се събира на извънредно заседание за първи път от 37 години насам. Британските депутати трябва да решат дали подкрепят новата сделка за излизане от Европейския съюз.

Снимка: bTV

Започва Великата събота, както медиите във Великобритания нарекоха този ден.

В парламента депутати ще започнат дълги обсъждания на сделката с ЕС, като кулминацията ще е вот по текста. Навън активисти против брекзит излизат на голям протест.

Снимка: bTV

Три са вариантите - приемане на сделката без поправки към нея, което ще даде възможност бързо да се превърне в закон. Приемане с поправки, вероятно ще забави датата за развода.

При отхвърляне депутатите може да гласуват за брекзит без сделка, но вероятността да го приемат е много малка.

И последно - ако всичко се провали - Джонсън по закон е длъжен да поиска отлагане на брекзит.

“Това беше дълга, изтощителна и предизвикваща разделение работа. Брекзит. За четвърти път ще караме парламента да одобри нещо, решено от хората през 2016г. Това е второто споразумение, договорено с ЕС. Мисля, че това е страхотно споразумение, то ни отвежда напред. Надявам се, че хората ще си помислят добре какво наистина искат нашите избиратели. Дали искат да продължим с този спор, дали искат още разделение и закъснение, или искат да се съсредоточим върху здравеопазване и образование, върху приоритетите на избирателите”, каза Борис Джонсън - министър-председател на Великобритания.

Ако спечели вота, Борис Джонсън ще остане в историята като лидерът осъществил Брекзит. Ако загуби, ще се сблъска с унижението, че не е направил единственото нещо, което многократно обещава.

Много е трудо да се прогнозира дали премиерът е успял да убеди достатъчно депутати. В коридорите на Уестминстър обаче се говори, че са му нужни само между трима и петима депутати, за да бъде приета сделката. Но не се знае колко от така наречените му сигурни гласове, на практика няма да го подкрепят. Развръзката очакваме до края на деня.