8-милиардният жител на планетата се роди днес. Арпи е момиченце и проплака в родилното отделение на град Мартуни, Армения. Преди 11 години населението на планетата премина границата от седем милиарда, припомня Би Би Си. След големия скок в средата на XX век това нарастване забавя своя ход. И може да отнеме 15 години, за да достигне 9 милиарда.

Трудно е да се изчисли точния брой хора по света и ООН признава, че точната информация ще е налична едва след година или две. Въпреки това вече е ясно, че днес – 15 ноември, границата от 8 милиарда е премината.

В предишни години ООН е избирала бебета, които да представят петте, шестте и седемте милиарда. Това са съответно Матей Гаспар, Аднан Мевич и Садиа Султана Оиши.

Историята на 5-милиардното бебе

Няколко минути, след като Матей Гаспар се ражда на 11 юли 1987 г., десетки светкавици на камери осветяват лицето му. Политици стоят гордо до изтощената от раждането майка, а британският служител на ООН Алекс Маршал се чувства частично отговорен за това, което причинява на това малко родилно отделение в предградията на Загреб.

„Анализирайки прогнозите, стигнахме до идеята, че световното население ще надхвърли 5 милиарда през 1987 г.“, разказва Маршал.

По думите му заветната дата била 11 юли и затова решил да превърне в звезда 5-милиардното бебе на света. Когато отишъл при демографите на ООН, за да сподели идеята си, те били възмутени.

„Те ни обвиниха, че не знаем какво правим и наистина не трябваше да избираме един човек сред толкова много. Но все пак го направихме. Сложихме лице зад цифрата 5 милиарда“, продължава с разказа си Маршал. 

35 години по-късно 5-милиардното бебе на света се опитва да забрави церемониалното си появяване на бял свят. От страницата на Матей Гаспар във „Фейсбук“ става ясно, че той живее в Загреб, щастливо женен е и работи като инженер-химик. Отказва обаче да дава интервюта и да говори за себе си.

„Е, не го обвинявам“, казва Алекс Маршал, спомняйки си за цирка в родилното отделение при раждането на Матей.

Оттогава населението набъбна с още 3 милиарда души. За добро или лошо обаче, през следващите 50 години човечеството едва ли ще набъбне до 10 милиарда. Според много експерти това е максимумът.

Историята на 6-милиардното бебе

Аднан Мевич е обявен за 6-милиардното бебе. Роден е в първите минути на 12 октомври 1999 г. Днес той е на 23 години, има магистърска степен по икономика и си търси работа. Живее извън Сараево (Босна и Херцеговина) с майка си Фатима, която има сюрреалистични спомени от раждането му.

„Разбрах, че става нещо необичайно, защото лекарите и медицинските сестри се събраха около мен, докато раждах. Не можех да разбера какво се случва“, разказва Фатима.

Когато Аднан се появява на бял свят, в родилното пристига тогавашният генерален секретар на ООН Кофи Анан. Именно той съобщава, че това е 6-милиардното бебе на света.

„Бях толкова уморена, че не знам как съм се чувствала“, смее се днес Фатима.

Аднан и майка му прелистват албумите със снимки. На един от фотосите малкото момче седи пред гигантска торта, заобиколено от мъже в костюми и военни униформи.

Кофи Анан съобщава за раждането на 6-милиардното бебе / Снимка: Sarajevo Times

„Докато другите деца имаха нормални рождени дни, на моите празници идваха политици“, разказва самият Аднан.

С усмивка споделя, че в цялата тази лудница все пак има някакъв бонус да си 6-милиардното бебе – като например да се срещнеш с Кристиано Роналдо, когато си едва на 11 години. 23-годишният мъж днес намира за зашеметяваща новината, че за 23 години световното население е нараснало с 2 милиарда души.

„Това наистина е много. Не знам как ще се справи нашата красива планета“, казва той.

Истината е обаче, че подобно на много държави от Източна Европа, страната му също се бори в момента с ниската раждаемост и високата миграция.

Историята на 7-милиардното бебе

Садиа Султана Оиши е 7-милиардното бебе. Тя е родена на 31 октомври 2011 г. в бедно семейство в Дака, Бангладеш. Подобна на Матей Гаспар и Аднан Мевич, появата ѝ на бял свят е заснета от десетки камери. Родителите ѝ са се надавали на момче, но тя се оказва третата им дъщеря. В началото майката на Оиши няма представа какво се случва. Дори не е очаквала да роди този ден. След посещение при лекаря обаче е изпратена в родилно отделение за спешно цезарово сечение.

В момента е на 11 години и помага на майка си в домакинската работа. Семейството се мести да живее на село, след като малкият им бизнес с платове фалира в разгара на пандемията. Въпреки че са бедни, родителите успяват да плащат училищните такси и на трите си деца. Оиши е решила да стане лекар.

„Не сме толкова заможни и COVID пандемията направи живота ни още по-труден“, разказва бащата на 7-милиардното бебе, обещавайки да направи всичко възможно, за да сбъдне мечтите на най-малката си дъщеря.

Снимка: iStock

След раждането на Садиа Султана Оиши проплакват още 17 милиона бебета само в Бангладеш. Този ръст е страхотен медицински успех, но скоростта, с която страната се разраства, се забавя значително. През 1980 г. средностатистически една жена е раждало по шест деца, сега – най-много две. Това е благодарение на фокуса, който страната е поставила върху образованието. Тъй като жените стават по-образовани, те избират да имат по-малко деца.

Това е от решаващо значение за разбирането накъде върви човечеството. Трите основни органа, които правят прогнози за световното население - ООН, Институтът по здравни показатели и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон и IIASA-Wittgenstein Center във Виена, излизат с три различни анализа. Те зависят от инвестициите, които се очаква да бъдат направени в образованието.

ООН казва, че световното население ще достигне своя връх през 80-те години на XXI век, когато ще бъдат регистрирани 10,4 милиарда души. Експертите от IHME и Wittgenstein обаче смятат, че това може да се случи и по-рано – между 2060 и 2070 г. Техните прогнози са, че някъде в този период на планета ни ще се роди 10-милиардното бебе.

„Не очаквахме, че смъртността от СПИН ще спадне толкова ниско, т.е. че лечението на това заболяване ще успее да спаси толкова много хора“, казва Самир Кей Си, експерт по демография в IIASA. Той трябваше да промени модела си на изчисления, защото детската смъртност намалява с напредъка на медицината в дългосрочен план.

И тогава идва зашеметяващия спад в плодовитостта. Демографите са шокирани, когато установяват, че средностатистически една жена в Южна Корея ражда по едва 0,81 дете.

„И така, колко ниско ще падне? Това е големият въпрос за нас“, казва още Самир Кей Си.

Според него това е тенденция, с която все повече страни се борят.