Компания ТЕПКО, оператор на излязлата от строя ядрената централа във Фукушима, съобщи за рекордни равнища на радиация и за дупка в метална част във вътрешността на обезопасителния изолатор на Втори реактор, предаде „Франс прес”.

В края на януари в изолатора беше изпратена малка камера и анализът на заснетите във вътрешността кадри водят до заключение, че радиацията в част от изолатора може да достига 530 сиверта в час. Изложен на такава радиоактивност, човек би умрял почти веднага.

"Според допустимата грешка нивото може да е по-ниско с около 30 процента, но и при това положение то остава високо", каза по телефона за АФП говорителят на ТЕПКО Тацуширо Ямагиши.

Предишното повишение на равнището, установено през 2012 г. на друго място във Втори реактор, беше 73 сиверта според ТЕПКО.

"Изключително високото равнище на радиация, измерено на определено място, ако измерването е точно, може да показва, че горивото е наблизо и не е покрито с вода", каза за японската обществена телевизия Ен Ейч Кей Хироши Мияно, професор в Университета „Хосей”, оглавяващ изследователска комисия за демонтиране на разрушената централа.

Наред с това е била открита дупка под формата на квадрат със страна един метър в метална платформа в изолатора, под резервоара, в който се намира ядрото на реактора.
Дупката може да е причинена от гориво, което се е разтопило и пробило резервоара, но засега това е само хипотеза, подчертават от компанията.

Наред с Първи и Трети, Втори реактор беше една от най-пострадалите мощности и източник на огромно радиоактивно излъчване, след като централата беше опустошена от земетресение и огромно цунами през март 2011 г.

Досегашните анализи не дават възможност да се локализира с точност предполагаемото разтопено гориво в тези три от общо шест реактора в централата.