Броят на самоубийствата в Гърция през 2011 г. бележи рекорд за последните 50 години, откакто Световната здравна организация води тази мрачна статистика, предаде АФП.

На фона на безпрецедентната икономическа криза, в която страната изпадна, през 2011 г. в Гърция са регистрирани 477 случая на самоубийства, което е повишение с 26% спрямо предходната година, отчита Евростат.

Мъжете са по-уязвимият пол - 82% от регистрираните самоубийства, но все повече жени също слагат сами край на живота си. През 2011 г. сред тях са регистрирани 84 самоубийства, два пъти повече спрямо предходната година.

Област Атина, където е съсредоточено една трета от около 11-милионното население на страната, е най-засегната с 35% от регистрираните случаи, следвана от Централна Македония с 11% и остров Крит със 7,7%.

Представител на статистическата служба съобщи, че данните за 2011 г. са били внимателно проверени, включително от службата по съдебна медицина. Данните на полицията не разграничават опитите за самоубийство от случаите с фатален край.