Единственият победител е Турция. Това заяви президентът Реджеп Ердоган след провелия се балотаж и победата му. При 99% преброени гласовете Ердоган събира 52,16% от гласовете, а Кемал Кълъчдароглу – 47,84%, предава NTV Haber.

„Победители от изборите на 14 май и 28 май са всички 85 милиона граждани на Турция“, каза Ердоган.

Турският президент се обърна към събралите се в Истанбул от покрива на автобус, като благодари за подкрепата и посочи, че е получена отговорността да управлява в следващите 5 години.

Речта на Ердоган

„Скъпи мои приятели и колеги, поздравявам ви с най-сърдечни чувства. Завършихме втория тур на президентските избори с благоволението на нашата нация. Бих искал да изразя своята благодарност към моята нация, че ни даде ден на демокрацията между 2 празника. Искам да благодаря на всички мои граждани, които излязоха на изборите и показаха воля за бъдещето на себе си и на децата си“, заяви Ердоган по време на речта си цитиран от Хюриет.

Снимка: Reuters

„Поздравявам всички членове на нашата организация, нашите женски и младежки клонове и всички, които доброволно направиха изборите гладки. Поздравявам нашите жени, поздравявам нашите младежи и поздравявам всички мои братя и сестри, които отдадоха сърцата си на каузата на партията. Бих искал да благодаря на всички, които отидоха до  урните. Бих искал да благодаря на всеки гражданин, който за пореден път ни прехвърли отговорността да управляваме страната през следващите 5 години с избора, който направи. Надяваме се, че ще бъдем достойни за вашето доверие. Ще бъдем достойни, както сме били 21 години“, каза още той.

„Днешните избори са формата на нашия разговор в огъня на демокрацията. Точно както желязото се формира в огън, вашата воля е станала несломимата сила в урните. Така че само Турция е победител днес. Ние отворихме вратата на Турския век. Реализирахме заедно мечтите на всички от нашата нация. Заедно оправихме надеждите на нашите приятели, чиито сърца и очи са обърнати към нас. Ще празнуваме отново всяка победа с вас. Сега имаме 2024 г. пред нас. Готови ли сме да спечелим и Ускюдар, и Истанбул на местните избори през 2024 г.? Не спирайте, ще работим здраво“, посочи Ердоган.

Снимка: Reuters

„Изборите идват и си отиват. Потопът си отива, пясъкът остава. Основното е страната ни да не се отклонява от целите си. Това е да защитим единството на нашата нация. Резултатите от изборите показаха за пореден път, че никой не може да пожелае печалбите на тази държава. Никой не може да гледа отвисоко на нацията ни, да обижда народа ни и да затваря младежта ни в бездънния си мрак. Никой не може да пречупи решимостта на нашата нация да бъдем един, голям брат и Турция заедно. Сега нека извикаме толкова силно, че Анкара да го чуе. Нека всички квартали на Истанбул чуят това. Нашето семейство е свято. Никой не може да говори срещу семейството. У нас насилието над жени е забранено. Ще направим това, което обещахме на нашата нация в предстоящия период“, заяви още Ердоган цитиран от турската медия.

По време на речта си Ердоган отдели и малко време на опонента си, като се обърна към Кълъчдароглу с думите: „Чао, чао, Кемал“.

Реакциите

Емирът на Катар вече поздрави Ердоган за победата, макар и да не са излезли официалните резултати.

Унгарският премиер Виктор Орбан също поздрави турския лидер за победата му на втория тур на президентските избори, въпреки че официалните резултати все още не са обявени. Орбан написа за "безспорната изборна победа" в своя публикация в "Туитър", предава БТА.

Преди това премиерът на Либия Абдул Хамид Дбейба също изпрати своите поздравления, въпреки че преброяването на гласовете продължава.

Президентът на Иран също поздрави Реджеп Ердоган. Ебраим Раиси определи подебата му като "знак за продължителното доверие на хората в Турция".

Президентът на Венецуела Николас Мадуро поздрави  на "своя брат и приятел" Реджеп Ердоган за "триумфа".