Силите на реда в Таджикистан са предотвратили редица терористични актове, подготвяни от хора, свързани с „Ислямска държава”, които действат на територията на страната, съобщи Министерството на вътрешните работи.

Задържани са двама души, които са признали, че са в близък контакт със свои сънародници, които се бият в Сирия на страната на екстремистката групировка. Двете групи са поддържали контакт в социалните мрежи. Ислямистите, които се намират в Таджикистан, са получавали видео материали и различни инструкции от „колегите” си в Сирия.

Издирват се други трима заподозрени в средно азиатската страна.

Има информация, че двамата задържани са планирали атентати в четири региона в страната, срещу сгради на силовите структури, както и оживени обществени места. Служителите на реда са обезвредили няколко нелегални склада, пълни със самоделни бомби и екстремистка литература.

„Целта на терористичните актове е да се дестабилизира обществено-политическа обстановка в страната, да се сплаши цивилното население, да се всее паника”, коментира източник от вътрешното министерство на Таджикистан.

По данни на министерството в редиците на ИД воюват до 500 граждани на средноазиатскатарепублика. Сред тях са и няколко десетки момчета и младежи. Прокуратурата вече е образувала дела срещу 470 души, участващи в бойни действия в Сирия и Ирак.