Комисията по разузнаването в Камарата на представителите на САЩ съобщи, че ще разпита съветника на Белия дом и зет на президента Доналд Тръмп – Джаред Кушнър, във вторник (25 юли) в рамките на разследването си за руска намеса в президентските избори през 2016 г., предаде АП.

Преди това, на 24 юли, е предвидено Кушнър, който доброволно обеща да сътрудничи на разследването, да се срещне неофициално и със сенатската комисия по разузнаването.

Джаред Кушнър
Снимка: Reuters

В  тази връзка бившият директор на националното разузнаване Джеймс Клапър коментира, че допускът за сигурност на Кушнър трябва да бъде най-малкото замразен, докато трае разследването.

Отделно Юридическата комисия на Сената съобщи вчера, че синът на президента – Доналд Тръмп-младши, и бившият шеф на предизборната кампания на Тръмп – Пол Манафорт, са се съгласили да преговарят с комисията да бъдат интервюирани неофициално, извън публичното изслушване, предаде Ройтерс.

Доналд Тръмп-младши
Снимка: Reuters

Комисията уточни, че засега няма да изпраща призовки, задължаващи Тръмп-младши и Манафорт да дадат показания на публичното заседание, насрочено за сряда (26 юли), но си запазва правото за в бъдеще.

Двамата трябва да отговарят на въпроси за участието си в среща в „Тръмп тауър“ в Ню Йорк през 2016 г. с руска адвокатка.

 

Комисията добави обаче, че е издала призовка за Глен Симпсън, предаде Ройтерс. Става дума за съоснователя на компанията „Фюжън Джи Пи Ес“ (Fusion GPS), който наел бившия сътрудник на британското разузнаване МИ-6 Кристофър Стийл да състави т.нар. досие за Тръмп по време на кандидат-президентската кампания. В писмо до членовете на комисията адвокатът на Симпсън заяви, че клиентът му е в отпуск и не може да се яви пред тях.

През януари Си Ен Ен съобщи, позовавайки се на анонимни американски източници, че на брифинг в Ню Йорк представители на разузнавателните служби информирали Тръмп, че руските спецслужби разполагали с информация от личен и финансов характер, дискредитираща новоизбрания президент. Сайтът BuzzFeed публикува в интернет 35-те страници на въпросния документ, припомня ТАСС. Впоследствие в. „Уолстрийт джърнъл“ изясни, че със събирането на компрометиращите сведения се е занимавала лондонската фирма „Орбис бизнес интеллиджънс“ (Orbis Business Intelligence), оглавявана от Кристофър Стийл и Кристофър Бъроуз, в която работели бивши агенти на британските спецслужби.

Джеф Сешънс
Снимка: EPA

Междувременно вчера в. „Вашингтон пост“ съобщи, че руският посланик във Вашингтон Сергей Кисляк е бил подслушан от американските разузнавателни служби как докладва на шефовете си, че е обсъждал с Джеф Сешънс въпроси, свързани с президентските избори, включително такива, важни за Москва, по време на предизборната кампания през 2016 г.

По това време Сешънс беше сенатор и ключов външнополитически съветник на републиканския кандидат Тръмп.

Според американски официален източник „няма нищо автоматично неуместно в това Сешънс, като сенатор, подкрепящ кандидата, да обсъжда с чуждестранен дипломат политически теми и дори мнението на Тръмп по тях“. „Въпросът е дали е преминал границата и е обсъждал класифицирана информация, дали е говорил за сделки като вдигане на санкциите, ако руснаците проявят интерес към инвестиции в САЩ, или разполагат с компромати срещу Хилари Клинтън“, пояснява анонимният източник на Ройтерс.

Първоначално Сешънс не призна контактите си с Кисляк, припомня агенцията. През март като главен прокурор той си направи самоотвод от разследването на ФБР за връзките на екипа на Тръмп с Русия.

Вчера, на форума по сигурността в Аспен, Колорадо, Клапър коментира, че понякога се чуди дали истинската цел на Белия дом не е „да направи Русия велика отново“ – намек за лозунга на кампанията на Тръмп „Да направим Америка велика отново“.

И Клапър, и бившият директор на ЦРУ Джон Бренан смятат, че съветниците на Тръмп е трябвало да бъдат по-предпазливи спрямо срещите с руската адвокатка и лобист. По думите на Клапър „би било добре първо да проучат с кого ще се срещат“. Според него целта на руснаците е била „да опипат почвата дали има интерес към подобно предложение“ за компромат за Клинтън. Това му напомняло за „стандартен руски шпионски похват“.

Използвани са материали на БТА