Разделение настъпи в Германия по въпроса да се отменят ли всички ограничения или мерките да се разхлабват по-бавно.

Броят на новозаболелите във Федералната република намалява. Въпреки това, маските и спазването на дистанция са задължителни.

Изненадващо, обаче, в събота от Тюрингия дойде сигнал, че от следващата седмица голяма част от ограниченията в провинцията ще отпаднат. Веднага последваха и критики, а в извънредно интервю премиерът на Тюрингия уточни, че маските в градския транспорт ще останат задължителни, но осезаеми облекчения ще има. Още една провинция последва примера на Тюрингия – съседна Саксония.

„Лабораторията за експерименти Тюрингия". Това е едно от заглавията в пресата, под което се разглежда дебата за отпадането на мерките.

Снимка: btvnovinite.bg

Голяма част от останалите регионални премиери обявиха това за грешка, но от Саксония също оказаха готовност да последват примера на Тюрингия. Същевременно въпреки поетапното разхлабване на мерките, в някои градове отново имаше протестиращи.

Според анализаторите крайно дясната „Алтернатива за Германия" използва все по-умело протестите, за да преживее вътрешна си криза и отново да привлече избиратели.

Снимка: btvnovinite.bg

„Никога през тези 71 години, откакто нашата конституция съществува, основната свобода и правата на гражданите, гарантирани в нея, не са били толкова масово и непрекъснато ограничавани толкова дълго време“, заявява Алис Вайдел, лидер на „Алтернатива за Германия".

Според различни социологически проучвания по-голямата част от германците имат доверие в правителството и смятат, че мерките трябва да бъдат разхлабвани постепенно.

Този понеделник трябваше да има среща на така наречения „Корона кабинет" и да бъдат взети решения за следващо плавно отхлабване на мерките. Съвещанието бе отменено, заради изненадата от Тюрингия и спешната нужда от разговор между Меркел и отделните провинции.