Медиите зад Океана разкриха какво е написал в дневника си 27-годишният мисионер Джон Алън Чау ден преди да бъде убит от племето на сентинелците.

Евангелистът е оставил записките си на рибарите, които са му помогнали да стигне до острова Северен Сентинел. След смъртта на мисионера дневникът е бил предаден на майка му, която разказа какво е документирал синът ѝ преди да умре.

В записките си Чау описал първия контакт с дивото племе.

„Извиках: „Моето име е Джон, обичам ви и Господ ви обича”, пише американецът.

Веднага, след като казал това, 27-годишният мъж бил пронизан от стрела. От написаното от него става ясно, че е знаел какъв риск поема и го е направил с една цел – да запознае сентинелците с християнството.

В записките си пише още: „Боже, този остров ли e последната крепост на Сатаната, в която никой не знае за теб и никой не е чувал името ти?”.

Чау вижда божията намеса и по време на пътуването към острова. Тогава на няколко пъти корабчето на рибарите успява да остане незабелязано от патрулиращата полиция – достъпът до опасния остров е забранен от индийските власти.

По информация на местната полиция мъжът се е върнал на корабчето поне два пъти. Рибарите го чакали на около 500 – 700 метра от острова, а за да стигне до късчето земя, Чау използвал кану.

След първия контакт на 15 ноември мъжът се върнал на корабчето с две рани от стрели. На 16 ноември, когато отново отишъл на острова, племето счупило кануто му и е трябвало да плува, за да стигне до рибарите.

При последния опит на 17 ноември Чау повече не се връща, а тялото му е забелязано влачено безжизнено на плажа.

Седемте рибари, които са помогнали на ентусиаста да стигне до Северен Сентинел, бяха арестувани, предаде Си Ен Ен.

Островът е забранена територия за външни лица, след като през 2006 г. двама рибари бяха убити от племето. Сентинелците живеят в абсолютна изолация от останалия свят. Както те, така и техният дом са защитени от индийските власти с цел да ги предпазят от болести, към които имунитетът им е непригоден.