Екатерина Мермерски е машинен инженер. През 2003 г. вече се е установила в Съединените щати, но заминава за Афганистан. Отива, за да помогне на страната при възстановяването ѝ след годините на талибанско управление. Прекарва 16 г. в Кабул. 

Днес в „Тази сутрин“ тя разказа, че по времето, по което тя заминава, американските войски вече са успели да се преборят с „Ал Кайда“. 

„Започнах работа в една инженерна фирма, която беше спечелила държавни контракти в Афганистан. Първата ми работа беше да работя по селекция на инженери, които да строят магистралата от Херат до Кандахар, познат като част от „Пътя на коприната“, обясни тя. 

Тя разказа, че първото ѝ впечатление било от летището в Кабул: „Заприлича ми на старото българско летище, защото беше строено от руснаците и въздухът беше в мъгла. Първо си помислих, че това са водни капчици, но се оказа, че е страшно прашно“. 

По думите ѝ местното население е гледало с недоверие на американците – смятали са ги за завоеватели. 

„В първите години, след като бяха построени училищата – имаше много тържества и посещения. Преди 5-6 години, когато тези проекти приключиха и остана само американската армия там, започнахме да получаваме различни рипорти, че талибаните в отделни селища горят училищата. Разрушаването започна малко след възстановяването“, допълни тя. 

Според нея талибаните никога не са напускали Афганистан. „Някои от тях успяха да направят споразумение с американците и да живеят мирно, други – контролираха цели села. Издържаха се с отглеждането на опиум“, допълни българката. 

Мермерски посочи, че бъдещето пред Афганистан в момента не изглежда светло.