Седем седмици след началото на ограниченията в Италия се отварят паркове и градини, но при специален режим на достъп. От 4 май ще се възстанови индустрията, строителството и търговия на едро. Маски остават задължителни, но само в затворени помещения.

Книжарниците са сред първите места за търговия, разрешени да отворят отново. Загубите са големи и за този бизнес.

Снимка: btvnovinite.bg

"Ние загубихме около 60-70% от продажбите в сравнение с мината година. Много е", казва собственикът на книжарница Франческо Мекоци.

Снимка: btvnovinite.bg

Магазини и музеи ще бъдат отворени на 18 май.  Училищата остават затворени до септември, религиозните служби също са под забрана.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако социалната дистанция не се спазва, кривата може да излезе извън контрол, с още по-висока смъртност и непоправими щети върху икономиката, предупреди премиерът Джузепе Конте.

"Ще бъде още по-важно да спазваме разстояние по между си, от основно значение ще е отговорното поведение на всеки един от нас. Ако обичате Италия ще трябва с поведението си да не допускате разпространението на вируса. Спазвайки разстояние от поне един метър без да се приближавате, включително и с роднини. Учените и експертите твърдят, че поне един от четирима заразени, е заразен в семейството", заяви в обръщение Конте.

Италианските власти ще са готови да реагират бързо и ефикасно там, където движението на епидемиологичната крива може да стане критично.

Снимка: btvnovinite.bg

До 1 юни ще трябва да изчакат фризьорски и козметични салони, също барове и ресторанти.