Испанската национална полиция, Испанската данъчна агенция, Европол и Интерпол разбиха организирана престъпна група, заподозряна в манипулиране на спортни събития, съобщиха от междуправителствената организация

Смята се, че групата е използвала сателитна технология за получаване на информация за развоя на мачове преди букмейкърите.

Снимка: Интерпол

Арестувани са 23 заподозрени, включително един от лидерите на групата, който е задържан на базата на червена бюлетина на Интерпол за международно издирване.

Акцията е започнала през 2020 г., когато испански служители са открили поредица от подозрителни онлайн спортни залагания на международни събития по тенис на маса. Анализ на наличните данни на разследващите показва, че е установена престъпна мрежа, съставена от румънци и българи.

Снимка: Интерпол

Схемата е действала така, че членове престъпния кръг са уреждали мачове извън Испания, като подкупвали спортисти, основно от Румъния и България.

След като резултатите се съгласуват, членовете на престъпната група, базирани в Испания, правят онлайн залагания в огромен мащаб, съобщиха още от Интерпол. 

В хода на разследването полицаите разкриха криминален процес, при който групата е получавала достъп до информация за мача преди букмейкърите, което им позволява да правят залози със сигурна печалба. 

Участниците в схемата, чрез напреднала технология, са получавали достъп до видео сигнали на живо от цял свят, направо от стадиони, терени и арени. 

Прихващането на тези сигнали им дава предимство пред букмейкърите, които разчитали на по-бавни сателитни емисии и предавания за едни и същи събития.

Това се е случвало в азиатските и южноамериканските футболни лиги, Лигата на нациите на УЕФА, Бундеслигата, мачовете от Световното първенство в Катар 2022 и тенис турнирите на ATP и ITF.

Въпреки събирането на значителни печалби, групата избягва разкриването чрез използване на самоличността на трети лица и различни банкови сметки, за да прави залози, без да буди подозрение.

Сред арестуваните е търговец от голям букмейкър, който е бил съучастник с престъпната група. Той е валидирал онлайн залозите, направени от престъпната мрежа.