Всички задържани и разпитани в започналата в сряда операция срещу така нареченото черно тото с нелегални спортни залози и уговорени мачове с български отбори вече са на свобода.

Арестуваните трима футболисти бяха освободени след разпит. Показания са дали още шестима души. Очаква се да бъдат разпитани в следващите дни и собственици на футболни клубове в България.

По случая се разследват контролните мачове на Локомотив Пловдив, където бяха отбелязани странни резултата. Мачове от българското първенство също са били разглеждани от органите на реда.

Един от задържаните - Кирил Котев, вече се завърна в клуба си Черно море. Той е дал показания и късно снощи се е прибрал във Варна, като днес тренира отново с отбора си. Защитникът не пожела да отговори какво се е случило на разпита.

Мартин Камбуров също се появи на тренировката на своя тим Локомотив Пловдив. Той беше по-словоохотлив и направи кратък коментар, като призна, че заедно с него е бил разпитван и неговият брат Антон.

„Явно ние сме най-големите мафиоти”, заяви футболистът. „Всичко беше в рамките на нормалното. Имаше по-висок тон, но е нормално – вършат си работата”, коментира той за отношението в ареста.

Бившият собственик на Локомотив Пловдив Константин Динев е в България, но все още не е викан на разпит. Според него обаче е съвпадение, че се викат футболисти от неговия отбор.

Разследването срещу черното тото е разработка на Главна дирекция към МВР „Криминална полиция“ още от миналата година, съобщи и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

„На практика това е планирана операция, при която са извършени процесуално-следствени действия с 12 лица. Проведени са обиски, претърсвания и иземвания в 6 града. Проверени са 14 адреса. Имаме разрешение от Специализирания съд за тези наши действия”, заяви той и допълни, че МВР работи с европейски партньорски служби и експерти от УЕФА.

„Говорим за мачове от „А“ футболна група. Няма да говоря за футболни срещи и отбори, защото това е изключително чувствителна тема. Смятам, че това трябва да се говори в съдебна фаза, а не от мен като главен секретар на МВР, предвид любовта на феновете и правната страна на въпроса”, подчерта главният секретар.