Растящият популизъм в Европа, миграцията и климатичните промени – тези теми бяха акцент в дебата между кандидатите за шеф на Европейската комисия снощи.

Най-атакуван от опонентите си беше Манфред Вебер. Очаквано, тъй като ЕНП е водещата политическа сила в европарламента. "Хората не усещат Европа като "моята Европа" и аз искам да променя това. Европейският парламент е мястото, където трябва да се решава бъдещето на Европа", заяви Манфред Вебер.

Социалистът Тимерманс акцентира върху необходимостта да се преодоляват разделенията в Европа. "Вижте какво донесе на Великобритания разделението около брескзит. Днес тя прилича на "Игра на тронове", само че на стероиди и това е заради политиката на разделение. Имаме обща отговорност да предложим решения на нашите граждани", отбеляза кандидатът на социалистите.

Седмица преди изборите, растящият популизъм се наложи като акцент в дебата. Според Ска Келер въпросът е дали ЕС се дистанцира от екстремистките сили и дали стои твърдо върху европейските ценности и човешките права или не.

"Не мисля, че още Европа и още Европа, и още Европа е универсално решение на проблемите. За жалост ЕНП и ПЕС управляваха европейския бизнес през последния четвърт век и не мисля, че са в състояние да донесат някаква промяна", каза Ян Захрадил, предложен за председател на ЕК от Алианса на консерваторите и реформистите.

Независимо дали снощния дебат ще окаже влияние върху намеренията за гласуване на европейските избиратели, сигурно е, че следващият европарламент в началото на юли ще е много различен от сегашния.