Остри критики се отправят към водещите кандидати за председател на Европейската комисия на страниците на световната преса след проведения между тях дебат. Лице в лице в телевизионен сблъсък се изправиха Манфред Вебер от Европейската народна партия, Франс Тимерманс от Партията на европейските социалисти, Нико Куе от Европейската левица, Ска Келер от Европейската зелена партия, Ян Захрадил от Алианс на европейските консерватори и реформисти в Европа и Маргрете Вестегер от Алианс на либералите и демократите за Европа. 

Европейската  преса сравнява дебата с този, който се проведе преди пет години и според много от журналистите предходният сблъсък е бил много по-вдъхновяващ. Всяка политическа сила избира своя кандидат за поста и те се срещат в телевизионен дебат. Практиката е вдъхновена от традиция в германския политически живот. ПРез 2014 г. след такъв дебат председател на Европейската комисия стана Жан-Клод Юнкер. Според анализаторите на настояшите кандидсати им е „липсвала харизма” по време на дискусията. Най-критикувани са двамата основни кандидати Манфред Вебер и Франс Тимерманс.

Не е сигурно, обаче, че един от участниците в предизборния дебат ще оглави Европейската комисия. Лидерите на ЕС си запазват свободата да изберат и фигура, която е по-приемлива за тях. Обсъждат се и други възможности за бъдещ председател на ЕК. Едно от спряганите имена за поста е това на Кристалина Георгиева. Тя се явява неутрална фигура в гермаско-френското съревнование за постове в европейските институции.  Други две силни кандидатури са на Мишел Барние, който води преговорите за брекзит и настоящият шеф на МВФ Кристин Лагард.