Водещите кандидати за председател на Европейската комисия се изправиха един срещу друг в дебат в Брюксел. Телевизионният сблъсък бе в пленарната зала на Европейския парламент. Темите, по които говориха, бяха заетостта, миграцията, сигурността, популизма, климатичните изменения и ролята на ЕС в глобален мащаб.

Лице в лице се изправиха Манфред Вебер от Европейската народна партия, Франс Тимерманс от Партията на европейските социалисти, Нико Куе от Европейската левица, Ска Келер от Европейската зелена партия, Ян Захрадил от Алианс на европейските консерватори и реформисти в Европа и Маргрете Вестегер от Алианс на либералите и демократите за Европа.

Основни претенденти за поста на Жан-Клод Юнкер са Манфред Вебер и Франс Тимерманс. Именно заради това те бяха най-атакуваните от всички кандидати. 

По темата „Миграция” основните кандидати предлагат план „Маршал” за Африка. По темата за климата малките политически сили обвиняват големите в недостатъчно смелост при взимането на решения. Най-силните думи бяха казани по темата „Външна политика”. А именно – Европа може да издържи срещу САЩ и Китай, само ако е единна, а сред ръководителите й има приятели на Путин и Тръмп, които имат интерес от разединена Европа.

Нико Куе: Обикновените хора бяха онези, които създадоха в мен чувството за необходимост от солидарност с останалите. Тази солидарна Европа е тази, която защитавах, когато бях синдикалист. Тази Европа ще продължа да защитавам. За съжаление обаче това е Европа на фискалните измами. Европа на банките, а не Европа на солидарността.

Ска Келер: Този дебат и тези избори са много важни, защото гражданите от цяла Европа ни гледат и търсят решения. Те знаят, че много неща не са както трябва – от климата, строгите икономии, гражданските права. Европа не може да изпълни обещанията, които е дала. Аз искам да обоснова една по-различна Европа, която защитава единствената планета, която имаме. Социална Европа, в която всеки има достойно жилище и работа. Ние ще водим битка за социална Европа, в която големите предприятия ще плащат своя справедлив дял. В които жените имат своето място, а етническите малцинства са защитавани.

Ян Захрадил: Смятам, че не можем да посрещнем всички предизвикателства на XXI век със старите догми за все по-близкия съюз от преди 50 години. Затова предлагам децентрализация и гъвкавост. Бих искал ЕК да уважава всички членове, независимо от това дали са големи или малки. Бих искал ЕК да уважава националните правителства и да не се бори с тях и да не се отнася снизходително. Бих искал ЕС да прави по-малко, но да го прави по-добре.

Маргрете Вестегер: Като комисар по въпросите на конкуренцията аз се грижа за това фирмите да спазват правилата, така че вие като потребители да имате избор и справедливи цени. Най-важното за мен е всички вие да имате възможността да водите онзи живот, който искате да водите във вашата общност. Да се чувствате, че се съобразяват с вас. Европа е най-доброто място за живот днес, особено ако си жена. Постигнахме много, само че не е достатъчно. Предстои ни много работа, за да се борим срещу измененията в климата.

Манфред Вебер: Посетих много страни и се срещнах с много европейци. Установих, че всички ние се вълнуваме от едни и същи неща и имаме едни и същи надежди за бъдещето на Европа. Искам Европа, която защитава хората, която се вълнува от проблемите им. Комисия на гражданите. Мисля, че Жан-Клод Юнкер свърши чудесна работа. Аз бих искал ЕК да бъде комисия на новото начало, на откритост, оптимизъм. Да покажем, че като европейци можем да постигнем много, ако сме единни.

Франс Тимерманс: Бъдещето на Европа е във вашите ръце. Някои казват, че Европа и нейните граждани трябва да разрушат ЕС. Аз не вярвам в това. Други казват – за да не се разруши, да го запазим какъвто е. И в това не вярвам. За да имаме по-силна Европа, ние трябва да я реформираме. Крайно време е големите предприятия да започнат да си плащат данъците. Да имаме минимална заплата, да има равенство между мъжете и жените. Крайно време е да се сложи край на насилието над жените. Крайно време е да прилагаме върховенството на закона, така че всички да спазват правилата. Крайно време е кризата с климата да бъде поставена начело в списъка на приоритети.