Расте напрежението между Белград и Прищина заради Северно Косово. Армията и полицията в Сърбия са в най-висока степен на бойна готовност по заповед на президента Александър Вучич.

Държавният глава е наредил на министрите на отбраната и вътрешните работи „да бъдат взети всички мерки за защита на сръбския народ в Косово“. Министърът на отбраната и началникът на Генералния щаб инспектираха границата през последните два дни. Министър Милош Вучевич успокои, че няма място за паника, но има основание за тревога.

Реакцията на Белград е заради поставянето под пълна бойна готовност на косовските сили за сигурност след инциденти в северната част на Косово. Сърбите там днес отново издигнаха барикади с камиони по основните шосета. 

Снимка: Reuters

Напрежението в района Северно Косово се покачва от ноември насам, когато стотици етнически сърби, работещи в косовската полиция, както и в съдебната власт, напуснаха работа в знак на протест. Причината – спорното решение на Прищина да забрани на сърбите, живеещи в Косово, да използват регистрационни табели, издадени от Белград.

Последваха серия от демонстрации, сблъсъци с косовската полиция и барикади на ключови пътища в района.