Ръст на резервациите за Великденските и майските празници в Гърция. Туристическият сезон в страната започна и над 60% от местата за настаняване вече са заети, съобщават хотелиерите.

Туристически агенции очакват над 3 милиона туристи от Великобритания, Белгия, Франция, скандинавските страни и Нидерландия. От този месец се откриват и десетки нови линии от и до летищата на островите и континенталната част на Гърция. Очаква се и покачване на резервациите, след като стана ясно, че мерките за ресторанти и заведения отпадат.

След две години в пандемия, сезонът сега започва четири седмици по-рано заради голямото търсене. Войната в Украйна забави резервациите за пролетните празници и лятото, но няма анулиране на почивки. Според хотелиерите туризмът се връща близо на нивата от преди COVID кризата.

„Истината е, че след като започна войната, всички резервации, които имахме си останаха - нищо не е анулирано,  но нямаше нови“, каза Ламбрини Келекиду, управител на хотел в Катерини.

„Има по-голям интерес и повече резервации откакто съобщиха, че ще отпаднат мерките. За лятото има доста резервации - от юни започваме, юли и август, даже и за септември“, заяви Катерина Арзоглу, брокер на недвижими имоти в Халкидики.

Заради енергийната криза и увеличението на тока за бизнеса, след Великден е възможен ръст на цените. 

„Всеки ден получаваме стоки и материали на нови цени, които никога не са ниски, инфлацията е голяма. Надяваме се да се справим така, че да не се налага да вдигаме цените и засега не сме заложили увеличение“, отбеляза Ламбрини Келекиду – управител на хотел в Катерини.

„Имам леко увеличение - под 10%, бих казала, дори почти никакво, направо си работим с цените от 2019 г., което е добре за туристите, но не знаем ние как ще оцеляваме. За Великден имаме две резервации, като се има предвид, че са шест апартамента. Моето семейство реши да помогне на украинци, които се свързаха с нас чрез RBNB на такива минимални цени, че просто не знам как ще се оправяме, но това го правя просто за нас“, обясни Елена Маринчевска- собственик на комплекс в Халкидики.

Гърция е и на първо място в Европа по ръст в търсенето на краткосрочни квартири под наем - с над 232 % спрямо 2021 г.

От 1 май в Гърция няма да се изискват никакви сертификати и мерки от туристите и се очаква интересът към гръцкото море да стане още по-голям.