С все по-мащабните безредици в Съединените щати заради смъртта на Джордж Флойд, едно събитие от историята на страната дава мрачен пример докъде може да стигне всичко това.

Расовите безредици в Тълса са от преди точно 99 години - събитията обхващат 31 май и 1 юни 1921 г. Те са определени от историците като най-масовият случай на насилие на расова основа в американската история.

Предистория

Тълса, Оклахома бил проспериращ град, но сериозно сегрегиран. Според местните закони цветнокожи и бели не можели да съжителстват заедно в един квартал. Това позволило оформянето на първия богат квартал само с чернокожо население в Съединените щати.

Квартал „Грийнууд“ бил място за бизнес, където чернокожи адвокати, зъболекари, журналисти и др. работели спокойно. Издавали се и два вестника, имало няколко кино салона и множество магазини.

Снимка: Getty Images

Какво се е случило?

Цялата история започва с 19-годишното чернокожо момче Дик Роулънд и 17-годишното бяло момиче Сара Пейдж. Младежът работи като чистач на обувки пред една от сградите в града, а момичето - като оператор на асансьор в сградата.

Роулънд решава да използва тоалетната за чернокожи на последния етаж на сградата и влиза в асансьора. Минути след това охраната на сградата чува женски писък и вижда Роулънд да излиза тичайки.

Гардът заварва 17-годишната Пейдж в „разстроено състояние“, както пише в полицейските доклади. Мъжът не губи време и веднага звъни на местната полиция, за да докладва случай на нападение.

До ден днешен няма консенсус между историците дали това нападение наистина се е случило, тъй като момичето така и не повдига обвинения срещу Роулънд. Смята се, че момчето се е спънало в ръба на асансьора и, падайки, е хванало момичето за ръката, предизвикайки писъка от нейна страна.

Снимка: Getty Images

Арест и линч

Дни по-късно Роулънд е арестуван от местната полиция. Макар да няма доказателства за нападение, общественият натиск и интерес кара властите все пак да разпитат момчето.

Докато младежът е в полицейския участък сред белите жители на града тръгва слух, че ще има линч – практика, която все още била позволена на територията на Тълса. Пред участъка бързо се събира голяма група от хора.

Новините стигнали и до „Грийнууд“. Местното чернокожо население е решено да защити момчето и също се насочва на групи към сградата на полицията.

Там следва огнестрелна схватка между двете групи, която довела до смъртта на двама чернокожи и десет бели жители на Тълса.

Тези изстрели разпалват искрата на бунтовете.

Снимка: Getty Images

Нощта на 31 май срещу 1 юни

Новината за смъртните случаи бързо се разпространява из града и големи групи от хора нахлуват в квартал „Грийнууд“.

Започват безредици, в резултат на които са унищожени цели сгради и бизнеси. Много чернокожи са ранени.

Домовете в „Грийнууд“ са изгорени до основи, като във въздуха летят частни самолети, от които бели стрелят и хвърлят запалителни бомби.

Докато Националната гвардия на Оклахома успее да потуши бунтовете вече е прекалено късно – около 10 хиляди чернокожи са без дом, а щетите се оценяват на повече от 1,5 млн. американски долара (32,25 млн. в днешно време).

Историците нямат точна цифра на починалите по време на бунтовете в Тълса. Според данни от различни източници повече от 800 чернокожи били приети в болница с различни по тежест наранявания. Официалните данни са за 39 мъртви – 26 чернокожи и 13 бели. Според други изчисления обаче жертвите са между 75 и 300.

Снимка: Getty Images

Колективна забрава

Расовите бунтове в Тълса били забравени в продължение на десетилетия, главно защото останалото живо чернокожо население на града се изселило.

Чак през 1996 г. била създадена специална комисия, която да проучи какво точно се е случило през 1921 г. Според заключението й „управата на града е заговорничела с бялото население срещу чернокожото“.

Бунтовете в Тълса влизат в местните учебници чак през 2020 г.