Нови 18 000 полета ще се наложи да отмени обхванатият от организационни проблеми нискотарифен авиопревозвач „Райънеър”. Засегнатите пътници са около 400 000, като сред тях има пътуващи от и към нашата страна.

Полетите по над 30 маршрута няма да се изпълняват, като сред тях са и София – Кастелон, София – Меминген, София – Пиза, София – Стокхолм и София – Венеция. Освен тях, по ред други маршрути ще има намаляване на полетите – например, от Брюксел за София. Колко други дестинации са засегнати не се знае. На този етап на сайта на компанията няма пълен списък с отменените полети.

Обяснението на „Райънеър” е, че ще вдига във въздуха 25 самолета по-малко, за да няма „пропадания” в графика в последния момент. Причината е недостиг на налични пилоти – според компанията заради отпуски, според наблюдатели – заради липса на кадри. Именно затова и до октомври отпадат по до 50 полета дневно на превозвача.

Засегнатите, които са били информирани по имейл, имат право на пълна компенсация или преместване на друг полет, както и ваучер в размер на до 80 евро като извинение за неудобството. Пасажери обаче сигнализират, че има проблеми със сайта на компанията, чатът с нейни служители не работи и никой не отговаря на телефоните.

На фона на превърналите се в приключение близо половин милион почивки на клиенти, от „Райънеър” обявиха, че ревизират своите прогнози за растежа си. Отказват се и от надпреварата за фалиралата авиокомпания „Алиталия”.