Възможно по-скоро трябва да се организира независимо разследване и всички виновни за избиването на цивилни жертви в Украйна да бъдат наказани. Това заяви президентът Румен Радев на брифинг с португалския си колега Марселу Ребелу де Соуза при визитата си в Лисабон. 

Според Радев намесата на НАТО в Украйна крие риск от трета световна война.

Двамата президенти се обединиха в съвместен призив войната да спре и да се търси начин старият континент да се справи със ситуацията на безпрецедентна военна инвазия от страна на Москва в Киев.

„Нашият съвместен призив е тази война да спре и да търсим начин да върнем мира. Това ще е много труден процес, ние трябва да проведем дебата за бъдещата архитектура на сигурност на Европа“, посочи още Румен Радев.

Той благодари на португалския президент да подкрепата за  подкрепа за присъединяването на България към Шенгенското пространство и Организацията за икономическо сътрудничество.

„Това посещение се случва в един момент, когато не е много обичайно да се правят държавни посещения, но е важно държави, които са братски в Европа, да искат да препотвърдят своите позиции. Важното, което ни обединява, е че се тревожим за безопасността в света. Тревожим се за ситуацията в Украйна - за военното положение и хуманитарната ситуация“, отбеляза и португалският президент Марселу Ребелу де Соуза. 

„Португалия препотвърждава своята позиция по отношение на Западните Балкани. Не трябва да се забравят Западните Балкани. Португалия вижда и оценява усилията на България по отношение на присъединяването на Република Северна Македония. Трябва да се търсят пътища за диалог между двете държави“, каза още той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!