Кандидатът на крайната десница за президент на Франция Марин льо Пен измести опонента си Еманюел Макрон от центъра на вниманието днес, когато направи изненадващо посещение в завод за домакинска техника. Предстои той да бъде преместен в Полша и стана пореден символ на загубата на работни места във Франция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Докато Макрон имаше среща с профсъюзни лидери от завода на „Уърлпул” в Северна Франция, Льо Пен се появи пред самата сграда сред работници в яркожълти светлоотразителни жилетки и се обяви за кандидатката на френските работници.

Хитрият ход, който френската телевизия Бе Еф Ем излъчи на живо, веднага отвлече вниманието от посещението на Макрон. Докато тя си правеше селфита с хората пред застрашения от закриване завод, той бе показан на среща при закрити врата с профсъюзни лидери в град Амиен, облечен в костюм и вратовръзка.

Дори преди ненадейната поява на Льо Пен днешната спирка от предизборната кампания на Макрон в район, където опонентката му получи най-много гласове на първи тур, бе изпълнена с риск. Проевропейският центрист трябваше да върви по тънък лед между това да защити програмата си за справяне с хроничната безработица във Франция и това да не прави обещания, които после ще му бъде трудно да изпълни.

Фабриката в Амиен, където производството на сешоари за коса ще спре тази година и ще бъде преместено в Полша, е едно от многото подобни предприятия, станали символ на загубата на работни места в страната.

След срещата си със синдикалните лидери в Амиен Макрон отиде следобед до завода, където бе посрещнат от работещите с освирквания и скандирания „Марин президент”, съобщи Франс прес.

Снимка: БГНЕС

„Важно е човек да не подхранва гнева, а да отговори на очакванията”, заяви Макрон пред събралите се журналисти.

„Разбира се, че има гняв с страната, има безпокойство, трябва да се поеме отговорност. Ето защо съм тук„, каза той, след което отиде да разговаря с работниците далеч от обективите на камерите.

Льо Пен го изпревари с няколко часа - сутринта, докато той говореше в Амиен със синдикалистите за бъдещето на фабриката, лидерът на крайната десница вече бе сред работниците. Когато научих, че Макрон ще дойде тук и не възнамерява да се срещне със служителите на „Уърлпул„, реших, че това е израз на презрение към съдбата им и реших да дойда да ги видя, каза тя.

В завода в Амиен работят 290 души. Застрашени са работните места и на още 60 служители на фирма подизпълнител.