Във връзка с прогнозираната от синоптиците студена зима могат да възникнат рискове от неразрешено отклоняване от украинската страна на част от руския газ, предназначен за Европа. Това е заявил руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

„Двамата ръководители са се договорили, че по този проблем ще бъдат проведени контакти по линия на Европейската комисия, ръководството на министерството на енергетиката на Русия и „Газпром“, се посочва в официалната информация.

От години Русия твърди, че Украйна е ненадеждният елемент по газовата верига до ЕС и има опасност да се повтори ситуацията от преди няколко години, когато части от Европа останаха без газ през студените месеци. Това е и основна обосновка на проекти като "Южен поток" и "Турски поток", които заобикалят бившата съветска република.

Киев, на свой ред, от падането от власт на Виктор Янукович насам, работи за диверсификация на доставките на синьо гориво. Украинската страна даже твърди, че вече не е зависима от руския газ.

По време на днешния си разговор, Меркел и Путин са подчертали важността на това да се продължи работата по осъществяване на Минските споразумения с крайна цел окончателен мир в Донбас.